Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Afgelopen week is er door een fout geen oogstbrief verstuurd, ik hoop dat iedereen zich heeft kunnen redden op de tuin. Je kunt dan afgaan op de oogstbrief van de week ervoor.

Er zijn al behoorlijk wat aardappelen. Het is moeilijk te zeggen wanneer iedereen 1 kratje heeft kunnen meenemen, echter geef ik de aardappelen al wel vrij voor oogstgenoten die de aardappelen alweer op hebben.

Mede omdat de aardappelen groen beginnen uit te slaan. Dit komt door dat er zonlicht bij de aardappelen komt. We proberen de aardappelen zo goed als dat gaat af te dekken. We hopen dat bij het meenemen van aardappelen de doeken ook weer over de kistjes komen te liggen.

Helpen op de tuin

Met een groepje vrijwilligers werken we iedereen dinsdag en woensdagochtend van 9.00 tot 12.00 op de tuin. We krijgen zo in een korte tijd veel gedaan en het is erg gezellig.

We kunnen altijd extra vrijwilligers gebruiken dus als je het leuk vind om ook in de tuin te helpen ben je van harte welkom!

In het theehuis

Het bericht hieronder is van Alieke, ze geeft een workshop in het theehuis.
vlier

Vlierbessenhoestdrank en longbalsem maken

Afgelopen woensdag is er tijdens de workshop in het theehuis met veel liefde en plezier Calendulazalf gemaakt. Ben jij ook nieuwsgierig naar de werking van deze zalf?
De Calendulazalf Basis kun je gebruiken bij een ruwe huid, winterhanden en -tenen, kloofjes, babybilletjes, op het gezicht tegen vrieskou, sommige soorten eczeem, littekenweefsel, wildvlees en wratten.
De Calendulazalf Extra sterk met Lavendel, Teatree en Propolis kun je gebruiken bij voetschimmel, wratten, schimmelnagels, koortslip, andere ontstoken zenuwuiteinden en lichte brandwonden.
Wil je de zalf graag proberen? De zalfjes staan te koop in de kast van het theehuis.
Naast de Calendulazalf staan er ook Smeerwortelzalf (bij kneusingen, blauwe plekken, rugpijn, spierpijn, littekens, botbreuken en reumatische aandoeningen), Kleefkruidzalf met Driekleurig viooltje (bij psoriasis, droge eczeem) en Echinacea tinctuur (bij infecties, voor een boost van de weerstand).
Alle zalfjes en tincturen staan te koop tussen de 4 en 8 euro. Graag contant betalen en deponeren in het potje dat ernaast staat.

Binnenkort wordt er ook weer een leuke workshop georganiseerd! Zaterdag 2 oktober gaan we van 10.00 uur tot ±12.30 uur vlierbessenhoestdrank en longbalsem maken. Twee fijne middeltjes die aankomende winter misschien wel goed van pas kunnen komen en natuurlijk krijg je van beide één mee naar huis. De workshop is net als de vorige keer weer op donatie, deze donatie kun je naderhand ter plekke doen.
Er hangt weer een inschrijfformulier aan de deur van het theehuis, er is plek voor 6 personen. Heb je vragen over de middeltjes of de workshop? Mail dan naar aliekecolien@hotmail.com

Hopelijk tot dan dan!

Groetjes,
Alieke

Oogstweek 35


Op het veld

Sla - De sla is bijna allemaal klaar of doorgeschoten, wachten tot de nieuwe oogst komt.
Snijbiet - Je kunt bladeren onder bij de steel plukken, je kunt zowel het blad als de steel eten.
Raapstelen - Je kunt de raapstelen met wortel en al uit de grond halen.
Radijs - Er zijn nieuwe radijs, het is een knol die je uit de grond kunt plukken.
Bleekselderij - oogsten door af te snijden bij de grond
Rode bietjes en Chiogga biet- De grootste uitzoeken.
Wortelen - Oogsten door ze met een spitvork uit de grond los te maken
prei - de grootste preien uitzoeken
Uien - je kunt een krat uien leeghalen en meenemen. Eerst 1 krat per lid.
Sperziebonen - De eerste bonen zijn klaar om geoogst te worden, er is niet heel veel dus denk een beetje om elkaar. De lage struikbonen zijn nu ook klaar om te oogsten
Rode kool - Als de krop hard aan voelt is hij klaar, oogsten door de krop af te snijden.
Spitskool - Hier en daar zijn er ook spitskolen te oogsten, helaas zijn er niet enorm veel.
Witte kool - Hier en daar zijn er ook spitskolen te oogsten, helaas zijn er niet enorm veel.
Aardappelen - Meenemen naar behoefte.
Courgette - Er zijn zo nu en dan al een paar courgetten te oogsten. Deze liggen klaar in een kratje bij het theehuis.

In de kas

Komkommers - Je kunt de komkommers oogsten de komkommer bij het steeltje los te snijden. Ze zijn klaar voor de oogst als ze 20 cm of groter zijn.
Tomaten - Er zijn tomaten rijp, je kan controleren of de tomaten rijp zijn door ze lichtjes te knijpen, geven ze mee dan zijn ze rijp.Kruiden

Veel van de kruiden zijn inmiddels gaan bloeien of doorgeschoten. Soms kunnen de nieuwe bladeren of knoppen nog wel worden gebruikt.

Bieslook - Sprieten afsnijden 1 cm boven de grond
Salie - Bladeren of takjes plukken
Lavas - Bladeren plukken
Tijm - Takjes plukken
Snijselderij - Blaadjes afsnijden
Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet