Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

De sperziebonen en snijbonen zijn klaar om te oogsten. Het eerste bed met struikbonen is al aan het vergaan. Het tweede bed met snij en sperziebonen is nog goed maar zal met nat weer ook snel minder worden. Het is daarom nu de tijd om zoveel mogelijk te oogsten. Oogst ook vooral voor het invriezen van boontjes.

Hieronder kun je een berichtje lezen van Alieke.
Hoi hoi,

Af en toe zien jullie wat berichtjes over activiteiten in het theehuis voorbij komen. De laatste tijd organiseer ik daar verschillende workshops over kruiden en hun geneeskrachtige werking. En je kan daar nu dus een klein winkeltje vinden met allerlei middeltjes die hoofdzakelijk gemaakt worden met kruiden uit de tuin.

Ik zal mijzelf even kort voorstellen. Ik ben Alieke en woon samen met mijn vriend Sieger en twee kindjes Jelte en Lune op woldwijk in een mooie en ruime pipowagen. Vijf jaar geleden werd ik door een kruidenvrouw in Spanje geïnspireerdi in het werken met geneeskrachtige kruiden. Terug in Nederland ben ik vier jaar lang een cursus kruiden gaan volgen bij Saskia Nieboer van de Groene Zon in Groningen. Nu het theehuis hier zo mooi tussen allerlei verschillende kruiden, planten en groentes staat vind ik het erg leuk om deze informatie doormiddel van kleine workshopjes te verspreiden, het zou zo zonde zijn als deze kennis verloren zal gaan.

De workshop van zaterdag 2 oktober stond in het teken van vlierbessenhoestdrank en longbalsem. Met z'n allen hebben wij deze fijne middeltjes gemaakt die nu ook te koop staan in het theehuis!

Vlierbessenhoestdrank werkt heel goed bij nare hoestbuien, ondersteunend bij verkoudheid en griep koortsverlagend en ondersteunend bij COPD. De bessen helpen om het taaislijm op te lossen en ze verstevigen de slijmvliezen. Ook bij de eerste tekenen van griep is het goed om vlierbessenhoestdrank te nemen. De ingrediënten van dit drankje zijn: vlierbessen, water, oersuiker, kaneel, kruidnagel en gember.

Longbalsem kun je goed gebruiken bij verkoudheid, een loopneus, hoest en benauwdheid. Smeer wat zalf ter grootte van een erwt op de borst en ook op de rug. De ingrediënten van deze balsem: ghee (geklaarde roomboter), bijenwas, salie, tijm en etherische olien: eucalyptus, rozemarijn, pepermunt, kaneel en kruidnagel.
Daarnaast staan er ook een aantal tincturen. Meidoornbessentinctuur: deze tinctuur werkt versterkend voor het hart. Citroenmelissetinctuur: deze tinctuur helpt bij stress, angst en onrust. Ondersteunend voor de spijsvertering, het kalmeert de maag, darmen, misselijkheid en (menstruatie)krampen.

Er is ook nog voldoende calendulazalf en echinaceatinctuur!
Meer informatie en ook over het gebruik er van, is te vinden in het theehuis. Alle zalfjes, drankjes en tincturen staan te koop tussen de 4 en 8 euro. Graag contant betalen en deponeren in het potje dat ernaast staat.

Binnenkort wordt er ook weer een workshop georganiseerd! Zaterdag 27 november gaan we van 10.00 uur tot ±12.30 uur smeerwortelzalf en natuurlijke deodorant maken. Smeerwortelzalf werkt erg goed bij kneusingen, blauwe plekken, rugpijn, spierpijn, littekens, botbreuken en reumatische aandoeningen en de natuurlijke deoderant bevat geen schadelijke stoffen die je liever niet in je lijf krijgt. Natuurlijk krijg je van beide één mee naar huis. De workshop is net als de vorige keer weer op donatie, deze donatie kun je naderhand ter plekke doen. Er hangt weer een inschrijfformulier aan de deur van het theehuis, er is plek voor maximaal 7 personen. Heb je vragen over de middeltjes of de workshop? Mail dan naar aliekecolien@hotmail.com

Hopelijk tot dan dan!

Groetjes, Alieke

Helpen op de tuin

Met een groepje vrijwilligers werken we iedereen dinsdag en woensdagochtend van 9.00 tot 12.00 op de tuin. We krijgen zo in een korte tijd veel gedaan en het is erg gezellig.

We kunnen altijd extra vrijwilligers gebruiken dus als je het leuk vind om ook in de tuin te helpen ben je van harte welkom!

Oogstweek 42


Op het veld


Andijvie - De kroppen kunnen worden uitgedund, om de 30 centimeter een plantje laten staan
Paksoi - Je kunt de grootste planten oogsten.
Snijbiet - Je kunt bladeren onder bij de steel plukken, je kunt zowel het blad als de steel eten.
Rode bietjes en Chiogga biet- De grootste uitzoeken.
Wortelen - Oogsten door ze met een spitvork uit de grond los te maken
prei - de grootste preien uitzoeken
Sperziebonen - De eerste bonen zijn klaar om geoogst te worden, er is niet heel veel dus denk een beetje om elkaar. De lage struikbonen zijn nu ook klaar om te oogsten
Rode kool - Als de krop hard aan voelt is hij klaar, oogsten door de krop af te snijden.
Spitskool - Hier en daar zijn er ook spitskolen te oogsten, helaas zijn er niet enorm veel.
Witte kool - Hier en daar zijn er ook spitskolen te oogsten, helaas zijn er niet enorm veel.
Bloemkool - Je kunt een krop oogsten door de krop bij de steel los te snijden.
Courgette - Er zijn zo nu en dan al een paar courgetten te oogsten. Deze liggen klaar in een kratje bij het theehuis.
Pompoen - Pompoenen liggen klaar bij het theehuis, het zijn de wit met groene pompoen.

In de kas

Tomaten - Er zijn tomaten rijp, je kan controleren of de tomaten rijp zijn door ze lichtjes te knijpen, geven ze mee dan zijn ze rijp.


Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet