Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Beste oogstleden,

Het gaat goed op de tuin. Alle grond is zo goed als ingeplant en er is een lekker buitje gevallen. En in de kas zijn de komkommers en tomaten uitgeplant.

Aankomende donderdag is er weer een vrijwilligersochtend. We beginnen om 09 uur en zullen tot een uurtje of 12 bezig zijn. Alle handjes zijn welkom.

Afgelopen week hebben wij vlierbloesem van het terrein geoogst en daar hebben we vlierbloesemsiroop van gemaakt. De siroop staat te koop in het T-huis.

De ingrediënten van deze siroop: vlierbloesem in water, biologische suiker en citroenzuur.
20220606_113029
Vlierbloesem is niet alleen erg mooi om te zien maar is ook veelzijdig in gebruik en enorm geneeskrachtig. De vlier bevat inhoudsstoffen die de weerstand verhogen. Bij griep, verkoudheid, en andere ziektes die veroorzaakt worden door virussen en bacteriën zal de vlier het lichaam helpen reinigen. Door het drinken van een paar koppen vlierthee zal je waarschijnlijk vaker moeten plassen, begin je misschien meer te zweten en zou je zelfs wat verhoging kunnen krijgen. Tegelijk met het vocht dat het lichaam verlaat zullen afvalstoffen worden afgevoerd en door de hogere temperatuur van het lichaam worden ziektekiemen vernietigd. Daarnaast werkt de vlierbloesem ook bloedzuiverend en laxerend.

Vlier kun je verwerken tot een smakelijke thee, tinctuur, ijsthee, confituur, siroop, azijn, koekjes, cakes, pannenkoeken, champagne, enzovoort. Een vlierbloesemthee maak je gemakkelijk door een volledig bloemenscherm in je glas te zetten en er heet water over te schenken. en hieronder een recept van lekkere vlierbloesempannenkoekjes!

INGREDIËNTEN voor 8 pannenkoeken
- 250 gram bloem
- 500 ml (haver)melk
- 2 eieren
- Snufje zout
- 8 schermen met vlierbloesem

BESCHRIJVING
- Pluk op een droge, het liefst zonnige dag, de bloesems.
- Spreid de bloesems buiten, op een krant uit om de beestjes eruit te laten lopen. Spoel de bloemen NIET af, dan verliest hij zijn smaakvolle stuifmeel.
- Meng de bloem, melk, eieren en zout in een beslagkom. Klop met een garde tot een glad pannenkoekenbeslag.
- Haal de bloemetjes van acht vlierbloesemschermen en voeg ze toe aan het beslag. Zorg dat je alleen de frisse, witte bloemetjes gebruikt.
- Verhit olie of boter in een pan en schep er een flinke lepel beslag in. Bak je pannenkoeken aan beide zijden goudbruin.
Vlierstruik
Deze week te oogsten:

In de kas:
In de meest linker bak van de kas staat rucola, de rucola is doorgeschoten, maar de bloemetjes zijn ook erg lekker om te eten.
Andijvie. In de tweede bak vanaf links vind je aan de linkerkant de andijvie. Voor iedereen is er één krop, de grootste kroppen moeten eerst geoogst worden. Snijd de krop met een mesje net boven de grond af, dus trek het plantje liever niet met wortel en al uit de grond.
De mosterdblad en postelein, die je in de derde bak vanaf links vindt, oogst je op dezelfde manier. Oogst zoveel als 'nodig'!
20220530_202455
Op het veld:

Nieuw deze week: Sla!
De sla in de twee verschillende veldjes hieronder zijn klaar om geoogst te worden. Oogst de grootste kropen sla. Het oogsten van de sla kun je het best doen door blaadjes naar te plukken, zodat de sla de kans krijgt om daarna nog door te groeien. Pluk zoveel als nodig.
20220606_114103
20220606_115628
De raapstelen en rucola zijn inmiddels helemaal doorgeschoten, ze zijn niet meer lekker om te eten, maar zien er wel mooi uit en de bloemen zijn er voor de insecten. De spinazie is ook doorgeschoten, maar de bladeren zijn nog hartstikke lekker, pluk zoveel als je wilt.
20220516_153324
En vergeet niet om uit de kruidencirkel wat verse oregano te oogsten. Ook staat er in het veldje naast de kruidencirkel veel tijm en salie, alle drie heerlijk voor in bijvoorbeeld een pasta.
Untitled design-2
Aankomende donderdag is er weer een vrijwilligersochtend. We beginnen om 09 uur en zullen tot een uurtje of 12 bezig zijn. Tot dan? :)

Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet