Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Beste oogstleden,

Wil je af en toe meewerken in de tuin en vind je het leuk om op de hoogte te blijven van de werkzaamheden op de tuin? Laat het ons weten, dan voegen we je toe aan de tuinapp!
Deze week te oogsten:

In de kas:
Hebben we heerlijke basilicum om te oogsten. De basilicum staat helemaal links in de tweede bak vanaf links. Als je een kleine hoeveelheid basilicum wilt oogsten, kan je gewoon een paar losse blaadjes afplukken of knippen. Wil je iets meer oogsten, dan kan je beter een aantal stengels oogsten.

Er staat ook nog wat raapstelen, helemaal rechts in de kas, oogst zoveel als je wilt!
20220620_112008
Op het veld:

- Sla
- Rucola
- Andijvie
- Snijbieten
- Kapucijners
- Peultjes
- Radijzen
- Nieuw-zeelandse spinazie
- Koolrabi (op de veranda)
- Komkommer (op de veranda)
- Heel veel tuinbonen (op de veranda)

Hieronder vind je meer informatie en afbeeldingen over de te oogsten groentes. Vergeet niet dat er bij elke te oogsten groente een vlaggetje te vinden is.

Heel veel sla
Sla in drie verschillende veldjes is klaar om geoogst te worden. Oogst de grootste kroppen sla als eerst. Snijd de slakrop met een mesje net boven de grond af, dus trek het plantje liever niet met wortel en al uit de grond. Ook hiervan mag je zoveel als je wilt meenemen.
20220613_190932
Rucola. Helemaal aan het begin van het veld staat rucola op jullie te wachten! Pluk naar eigen behoefte.
20220620_112032
Andijvie. De andijvie staat in het veld naast de rucola. Iets wat verdekt aan de achterzijde van het veldje. Oogst 1 of 2 kroppen per keer door een krop laag bij de grond af te snijden.

Nieuw deze week: Snijbieten
De snijbieten staan links achterin en er staat een vlaggetje en bordje bij. Oogst zoveel als je wilt door buitenste stengels laag bij de grond af te snijden, zo krijgen ze de kans om opnieuw te groeien. Snijbieten kun je goed wokken of gebruiken in een stamppot.
Nieuw deze week: Kapucijners.
De kapucijners zijn klaar. De kapucijners staan in drie verschillende velden, hieronder te zien op de afbeelding en iedereen kan eerst drie volle handen oogsten. Hoe oogst je kapucijners? Houd het steeltje in de buurt van de kapucijner met je ene hand vast en trek de kapucijner met je andere hand van het steeltje.

Voor wie niet weet wat je met kapucijners in de keuken kunt doen: zelf bakken we wat uienringen en voeg dan een eetlepel grove mosterd, zout en peper toe. Dan gaan daar de kapucijners bij, die we eerst een paar minuten hebben gekookt. Nog even doorbakken en doorwarmen. Heerlijk!! Daarnaast kun je er ook heerlijke salades van maken, en gebruiken in gerechten waar je anders tuinboontjes of doperwten in zou gebruiken. Nou ja, je moet ze vooral zelf proeven.
20220704_151051
De laatste peultjes mogen ook geplukt worden. Dit gebeurt op dezelfde wijze als de kapucijners.
20220613_190700
Radijzen. Op de foto hieronder is te zien dat Rietje het veldje met radijzen klaar maakt voor het oogsten. In de rechter helft van het vak zijn radijzen te vinden. Pluk allen een handje vol. Je trekt ze één voor één voorzichtig uit de grond.
20220620_112133
Nieuw deze week: nieuw-zeelandse spinazie
Nieuw-Zeelandse spinazie is een lekkere zomergroente waar je lang van kunt oogsten. Lijkt veel op spinazie: het blad heeft dezelfde smaak en kun je op dezelfde manier gebruiken.
Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je het blad, niet de hele plant. De plant blijft groeien, wordt steeds groter en en gaat uitlopers maken. Je kunt het blad oogsten maar ook de toppen van die uitlopers. Hoe meer je dat doet, hoe meer de plant zal vertakken. Op de afbeelding hieronder vind je waar je de spinazie kunt oogsten, oogst allen eerst twee volle handen.
20220704_151014
Op de Veranda:

In de bakken op de veranda (hieronder te zien op de afbeelding) liggen tuinbonen, koolrabi en komkommers. Dit zal aangevuld worden wanneer nodig en mogelijk, dus je hoeft ze niet zelf te oogsten. Neem allen een komkommer en een koolrabi mee.
En neem lekker veel tuinbonen mee, ze zijn heerlijk er er is meer dan genoeg! Een tas vol vullen is helemaal oke. Hieronder volgt ook een recept met tuinboontjes.

INGREDIËNTEN
 • 1 kilo verse tuinboonpeulen
  1 rode ui
  2 teentjes knoflook
  100 ml kookroom
  1 pak spaghetti
  vers gemalen peper
  50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  olijfolie
  1 a 2 el pesto
  5 takjes verse basilicum
  Peper en zout naar smaak
BEREIDINGSWIJZE
Ga eerst met de tuinbonen aan de gang, haal ze uit de peul en kook ze even kort in wat water. Laat ze even afkoelen voordat je de tweede keer gaat doppen. Duw met je nagel het binnenste boontje uit het velletje.
De spaghetti doe je nu in een pan kokend water, als hij bijna gaar is neem dan een beker kookvocht uit de pan en zet die even apart. De saus is zo klaar, dus zorg dat je er pas mee begint als je spaghetti bijna klaar is (ongeveer 8 tot 10 minuten).
Rood uitje of sjalotje en teentje knoflook in wat olijfolie zacht laten worden. Room erbij en aan de kook brengen, vuur laag, tuinboontjes en vers gemalen peper erbij.
Heb je wat pesto in de koelkast staan, doe er dan lekker een flinke eetlepel bij (tegelijk met de room).
Giet de spaghetti af en doe bij je saus. Roer door elkaar en doe er nog wat van die beker kookvocht bij (dit omdat pasta vaak nog even doorgaart en dus nog vocht opneemt van de saus). Niet die hele beker, het moet wel een saus blijven, geen heldere soep! Roeren en dan doe je er op het laatst een handvol geraspte parmezaan en vers gescheurde blaadjes basilicum doorheen. De pasta met tuinboontjes op tafel zetten met wat geraspte Parmezaanse kaas apart en gewoon zeggen dat het bijzondere platte doperwten zijn!

WhatsApp Image 2022-06-27 at 8.05.48 PM
Vergeet je de bosjes knoflook niet? Voor alle leden is er van elke soort knoflook één bos. Dus elk lid mag van zowel 1 als 2 één bos knoflook meenemen.
WhatsApp Image 2022-06-27 at 8.05.25 PM
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet