Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Beste oogstleden,
Deze week te oogsten
Op het veld:

- Sla
- Rucola
- Andijvie
- Snijbieten
- Kapucijners
- Rammenas
- Radijzen
- Nieuw-zeelandse spinazie
- Koolrabi (op de veranda)
- Komkommer (op de veranda)
- Heel veel tuinbonen (op de veranda)

Hieronder vind je meer informatie, afbeeldingen en een heerlijk recept over de te oogsten groentes. Vergeet niet dat er bij elke te oogsten groente een vlaggetje te vinden is.

Heel veel sla
Er staat veel sla in de tuin die graag geoogst wil worden. Oogst de grootste kroppen sla als eerst. Snijd de slakrop met een mesje net boven de grond af, dus trek het plantje liever niet met wortel en al uit de grond. Je kunt zoveel als je wilt meenemen.
20220613_190932
Rucola. Helemaal aan het begin van het veld staat rucola op jullie te wachten! Pluk naar eigen behoefte. De bloemetjes zijn ook erg lekker!
20220620_112032
Andijvie. De andijvie staat in het veld naast de rucola. Iets wat verdekt aan de achterzijde van het veldje. Oogst zoveel kroppen als je nodig hebt door een krop laag bij de grond af te snijden.

Snijbieten
De snijbieten staan links achterin en er staat een vlaggetje en bordje bij. Oogst zoveel als je wilt door buitenste stengels laag bij de grond af te snijden, zo krijgen ze de kans om opnieuw te groeien. Snijbieten kun je goed wokken of gebruiken in een stamppot.
Kapucijners.
De kapucijners staan in drie verschillende velden, hieronder te zien op de afbeelding en iedereen kan deze week ook weer drie volle handen oogsten. Hoe oogst je kapucijners? Houd het steeltje in de buurt van de kapucijner met je ene hand vast en trek de kapucijner met je andere hand van het steeltje.

Voor wie niet weet wat je met kapucijners in de keuken kunt doen: zelf bakken we wat uienringen en voeg dan een eetlepel grove mosterd, zout en peper toe. Dan gaan daar de kapucijners bij, die we eerst een paar minuten hebben gekookt. Nog even doorbakken en doorwarmen. Heerlijk!! Daarnaast kun je er ook heerlijke salades van maken, en gebruiken in gerechten waar je anders tuinboontjes of doperwten in zou gebruiken. Nou ja, je moet ze vooral zelf proeven.
20220704_151051
Radijzen. Op de foto hieronder is te zien dat Rietje het veldje met radijzen klaar maakt voor het oogsten. In de rechter helft van het vak zijn radijzen te vinden. Oogst allen een handje vol. Je trekt ze één voor één voorzichtig uit de grond.

Nieuw deze week: Rammenas
Rammenas is een eetbare knol, in Nederland wordt deze groente ook wel een vergeten groente genoemd. De smaak is te vergelijken met een radijs, iets milder van smaak. De rammenas is te vinden in hetzelfde vak als de radijs, alleen dan aan de linkerkant. Je oogst de rammenas op dezelfde manier als de radijs, oogst er eerst maar eens 3 a 4 per keer.

Voor gebruik moet je de rammenas eerst schillen. Je kunt de rammenas rauw eten, door hem bijvoorbeeld te raspen door een salade. Maar je kunt er eigenlijk alle kanten mee op; koken, wokken of stomen. Lekker voor in een soep, de pittigheid kook je er een beetje uit.
20220620_112133
Nieuw-zeelandse spinazie
Vergeet de Nieuw-Zeelandse spinazie niet te oogsten, het is een lekkere zomergroente waar je lang van kunt oogsten. Lijkt veel op spinazie: het blad heeft dezelfde smaak en kun je op dezelfde manier gebruiken.
Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je het blad, niet de hele plant. De plant blijft groeien, wordt steeds groter en en gaat uitlopers maken. Je kunt het blad oogsten maar ook de toppen van die uitlopers. Hoe meer je dat doet, hoe meer de plant zal vertakken. Op de afbeelding hieronder vind je waar je de spinazie kunt oogsten, oogst zoveel als je wilt.
20220704_151014
Op de Veranda:

In de bakken op de veranda (hieronder te zien op de afbeelding) liggen tuinbonen, koolrabi en komkommers. Dit zal aangevuld worden wanneer nodig en mogelijk, dus je hoeft ze niet zelf te oogsten. Neem allen een komkommer en een koolrabi mee.
En neem lekker veel tuinbonen mee, ze zijn heerlijk er er is meer dan genoeg! Een tas vol vullen is helemaal oke. Hieronder volgt ook een recept met tuinboontjes.

Deze week een recept met koolrabi, de groente is namelijk erg gezond: de knol bevat veel vitamine B en C, ijzer en caroteen.

Gevulde koolrabi met nieuw-zeelandse spinazie voor 4 personen.

 • nieuw-zeelandse spinazie 200 g
 • koolrabi's 4
 • sjalotten 2
 • knoflook 2teentjes
 • gele linzen 120 gr
 • laurier 1blaadje
 • groentebouillon 300 ml
 • room 100 ml
 • feta 150 g
 • witte wijn (droge) 200 ml
 • hazelnoten (ongezouten) 50 g
 • boter 20 g
 • olijfolie
 • zwarte peper en zout1
Spoel en schil de koolrabi’s. Snij het hoedje eraf en kook ze 10 minuten in lichtgezouten water. Haal de koolrabi’s uit het water en laat ze even afkoelen. Haal het vruchtvlees eruit en snij in kleine blokjes.
2
Kook de linzen gaar in de bouillon. Pel de sjalotten en de knoflook en hak fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de sjalot met de knoflook. Voeg het vruchtvlees van de koolrabi toe en kruid met flink wat peper en zout.
3
Verwarm de oven voor op 180°C. Hak de hazelnoten grof en laat ze kleuren in een droge pan. Zet even aan de kant. Wok de spinazie in een scheutje olijfolie. Kruid met peper van de molen. Haal van het vuur en verkruimel de feta erover. Voeg ook de noten toe. Schep de koolrabimengeling in de koolrabi’s en schep het spinaziemengsel erop. Zet de hoedjes van de koolrabi’s er weer op en gaar 15 minuten in de oven.
4
Breng in een steelpannetje de wijn met de laurier aan de kook. Laat tot de helft inkoken. Haal het laurierblaadje eruit, voeg de room toe en breng terug naar het kookpunt. Kruid met peper en zout. Voeg de boter in klontjes toe en mix tot een schuimige saus.
5
Schep op elk bord wat van de linzen en een gevulde koolrabi. Werk af met de saus.

WhatsApp Image 2022-06-27 at 8.05.48 PM
Vergeet je de bosjes knoflook niet? Voor alle leden is er van elke soort knoflook één bos. Dus elk lid mag van zowel 1 als 2 één bos knoflook meenemen.
WhatsApp Image 2022-06-27 at 8.05.25 PM
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet