Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
20220726_104907
20220726_104819
Beste Oogstleden,

Het was vandaag een mooie dag, het grootste gedeelte van de aardappels is geoogst! Het was een aardig klusje, maar gelukkig kregen we hulp van een aantal vrijwilligers. Komende week worden de aardappels uitgezocht en verdeeld en vanaf volgende week zijn ze af te halen. Wel zijn er deze week lekker veel nieuwe groentes te oogsten!
- Nieuw deze week: sperziebonen
- Nieuw deze week: snijbonen
- Nieuw deze week: boerenkool
- Nieuw deze week: palmkool
- Sla
- Andijvie
- Snijbieten
- Laatste beetje kapucijners
- Rammenas
- Nieuw-zeelandse spinazie
- Tuinbonen
- Koolrabi (op de veranda)
- Komkommer (op de veranda)
- Nieuw deze week: Courgette (op de veranda)
- Een bosje rode uien (op de veranda)

Hieronder vind je meer informatie over de te oogsten groentes van deze week. En dit keer twee leuke recepten: boerenkoolchips en palmkoolsoep.

Nieuw deze week: Sperziebonen en snijbonen
Sperzie- en snijbonen moet je regelmatig oogsten. Als je dat blijft doen, groeien de peulen sneller terug en krijg je een betere oogst. Pluk de peulen door met één hand de plant vast te houden, en met de andere de peul van de plant te plukken. Als je het niet op deze manier doet, neemt de kans op beschadigingen van de plant toe. Pluk van elk soort eerst 3 handen per lid. De peulen staan rechts voorin het veld en er staan bordjes en vlaggetjes bij.
20220726_154439
20220726_154709
Nieuw deze week: boerenkool
De boerenkool is er lekker vroeg bij dit jaar. Maar dat is helemaal niet erg, want in de zomer kun je de boerenkool heel goed wokken of er chips van maken:

Boerenkoolchips:

Ingrediënten
 • Boerenkool - 5 takken
 • Olijfolie - 1 el
 • Peper en zout - naar smaak
Bereiding
 1. Verhit de oven voor tot 175 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Was de boerenkool en trek het blad van de takken af . Scheur het blad in hapklare stukken; de chips.
 3. Dep de boerenkoolchips goed droog (voor het beste resultaat kun je een slacentrifuge gebruiken) en besprenkel ze vervolgens met de olijfolie en wat versgemalen peper en zout.
 4. Meng alles voorzichtig door elkaar en leg de chips naast elkaar op de bakplaat.
 5. Bak de chips in 10-15 minuten knapperig en donkergroen. Pas op dat ze niet verbranden!
 6. Laat de chips nog een minuut of 10 af koelen voor je ze serveert. Eet smakelijk!
Tip: vervang het zout en de peper eens door sojasaus.

De boerenkool oogst je door de onderste bladeren te plukken. Laat wel de bovenste bladeren doorgroeien, zodat de plant de kans krijgt om door te groeien tot een flinke stam. Oogst zoveel als nodig.
20220726_155033
Nieuw deze week: palmkool
De palmkool lijkt wel wat op boerenkool en staat helemaal voor in de tuin.
Oogst vooral alleen de grootste en onderste bladeren die je nodig hebt. De bladeren erboven groeien weer verder. Tot de vorst, dan staat de groei stil..
Palmkool bevat 1 lange dikke nerf die wat vezelig kan zijn en langer de tijd nodig heeft om goed gaar te koken. Als je in de keuken het blad in je ene hand neemt en de nerf tussen duim en vingers van je andere hand, kun je het blad makkelijk van en langs de nerf ‘rissen’.

Naast wokken, kun je er ook een lekkere soep van maken!

NGREDIËNTEN LIJST

600 ml groenten-knoflookbouillon
300 g palmkool
2 wortels
2 teentjes knoflook
1 flinke rode ui
1 blik gepelde tomaten
1 blik cannelinibonen
1 el tomatenpuree
1 tl venkelzaad

BEREIDINGS WIJZE
 1. Pel en snijd de ui fijn. Fruit de ui een aantal minuten in wat olie op middelhoog vuur in een soeppan.
 2. Voeg vervolgens de (geschraapte en gesneden) wortel en het venkelzaad toe en bak een paar minuten mee.
 3. Voeg dan de tomatenpuree en de fijngesneden knoflook toe en bak eventjes mee. Voeg dan de tomaten uit blik, de (afgespoelde en uitgelekte) bonen en de groentebouillon erbij. Was de palmkool, verwijder de dikke nerven, snijd de bladeren grof en voeg ook deze toe aan de soep. Laat de soep 20 tot 30 minuten zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn en er een dikke maaltijdsoep is ontstaan. Breng de soep naar wens op smaak met zeezout en peper.
 4. Serveer de soep eventueel met olijfolie, geraspte pecorino en brood.
20220726_155534
Sla
Er staat nog altijd veel sla in de tuin die graag geoogst wil worden. Sommige kroppen zijn al flink doorgeschoten en zullen bitter smaken, maar er zijn genoeg lekkere kroppen te vinden! Snijd de slakrop met een mesje net boven de grond af, dus trek het plantje liever niet met wortel en al uit de grond. Je kunt zoveel als je wilt meenemen.
20220613_190932
Andijvie. De andijvie staat in het veld naast de rucola. Iets wat verdekt aan de achterzijde van het veldje. Oogst zoveel kroppen als je nodig hebt door een krop laag bij de grond af te snijden.
20220726_155708
Snijbieten
De snijbieten staan links achterin en net als bij alle andere te oogsten groente staat er een vlaggetje en bordje bij. Oogst zoveel als je wilt door buitenste stengels laag bij de grond af te snijden, zo krijgen ze de kans om opnieuw te groeien. Snijbieten kun je goed wokken of gebruiken in een stamppot.
20220726_155109
Kapucijners.
De laatste kapucijners willen graag geoogst worden. Hoe oogst je kapucijners? Houd het steeltje in de buurt van de kapucijner met je ene hand vast en trek de kapucijner met je andere hand van het steeltje.

Kapucijners kun je ook goed drogen zodat je ze later kunt verwerken in je eten:
Dop de peulen, spreid de peulvruchten uit in de zon of een droge ruimte en laat ze drogen. Als je de peulvrucht niet meer met je vingers in kunt drukken, dan is deze gedroogd. De gedroogde peulvruchten kun je daarna het beste bewaren in een afgesloten zakje of bakje in een droge en donkere ruimte.

Gedroogde kapucijners koken doe je zo: gebruik ruim water en laat de peulen minimaal acht uur maar het liefst een gehele nacht staan. Kook ze daarna in het weekwater in ongeveer 60 tot 90 minuten gaar. Na het koken pas zout toevoegen.
20220704_151051
Rammenas
Rammenas is een eetbare knol, in Nederland wordt deze groente ook wel een vergeten groente genoemd. De smaak is te vergelijken met een radijs, iets milder van smaak. De rammenas is te vinden in hetzelfde vak als de radijs, alleen dan aan de linkerkant. Je oogst de rammenas op dezelfde manier als de radijs, oogst er eerst maar eens 3 a 4 per keer.

Voor gebruik moet je de rammenas eerst schillen. Je kunt de rammenas rauw eten, door hem bijvoorbeeld te raspen door een salade. Maar je kunt er eigenlijk alle kanten mee op; koken, wokken of stomen. Lekker voor in een soep, de pittigheid kook je er een beetje uit.
20220726_155153
Nieuw-zeelandse spinazie
Vergeet de Nieuw-Zeelandse spinazie niet te oogsten, het is een lekkere zomergroente waar je lang van kunt oogsten. Lijkt veel op spinazie: het blad heeft dezelfde smaak en kun je op dezelfde manier gebruiken.
Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je het blad, niet de hele plant. De plant blijft groeien, wordt steeds groter en en gaat uitlopers maken. Je kunt het blad oogsten maar ook de toppen van die uitlopers. Hoe meer je dat doet, hoe meer de plant zal vertakken. Op de afbeelding hieronder vind je waar je de spinazie kunt oogsten, oogst zoveel als je wilt.
20220704_151014
Tuinbonen.
De tuinbonen beginnen wat te verkleuren en zijn bijna op hun eind. Mocht je toch nog zin in een portie hebben dan kun je ze zelf nog oogsten. Je vindt ze helemaal links achter in de tuin, oogst zoveel als je wilt.
20220726_155218
Op de Veranda:

In de bakken op de veranda ligt koolrabi, komkommer en nieuw deze week: courgette voor jullie klaar! De groentes zullen aangevuld worden wanneer nodig en mogelijk, dus je hoeft ze niet zelf te oogsten. De komkommers gaan als een speer, dus neem er vooral twee per keer mee. Van de koolrabies en courgettes kun je 1 per keer meenemen.

20220726_160157
Bosje rode uien
Ook deze week ligt er voor iedereen een bosje rode uien klaar op de veranda. Deze uien zijn wat doorgeschoten, en zijn niet geschikt om te drogen. Ze worden het liefst deze week opgegeten. Je kunt ze met stengel en al verwerken.
20220726_155949
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet