Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste Oogstleden,

Oops, een dagje te laat. Hoop dat iedereen die vandaag al langs is geweest zich heeft kunnen redden. Ten op zichte van vorige week is er weinig anders op de tuin qua groenten.

We hebben wel heel wat werk verzet op de tuin met opruimen en winterklaar maken. Zo zijn de grote kale stukken ingezaaid met groenbemester voor de vruchtbaarheid van volgend seizoen. Deze planten groeien in de winter rustig door. De levende wortels in de grond zijn goed voor het bodemleven, afwatering en bodemstructuur. In het voorjaar worden de planten ingewerkt waar het de bodem en het bodemleven weer voed.

Ook zijn we flink bij met het wieden, dankzij het warme weer groeien de onkruiden ook niet zo hard. De meeste planten hebben wel voldoende water tot hun beschikking, waar dat niet het geval is kunnen we nog beregenen.

Neem vooral veel komkommers en courgettes mee. Ook de sperziebonen moeten geoogst.

AARDBEVERRR FESTIVAL

Dit weekend (26,27 en 28 augustus) gaat het jaarlijkse Aardbever festival weer plaats vinden op onze mooie plek Staatjevrij in Ten Boer.

De thuisbasis van Mas con Menos, proeftuin voor samenvoorzienend leven. Kom het ontdekken en geniet van:

- Live muziek met diverse bands en DJ's
- Straattheater
- Heerlijk eten op donatie
- Kinderspeelparadijs
- Kamperen in de wei

En laat je inspireren door ons bijzondere woongebied met:

- De wereldhuiskamer, een uniek strohuis
- Meer dan 30 verschillende Tiny Houses
- Een zelfoogsttuin
- Rocketstove leemkachels

En nog veel meer!

Voel je welkom, komt allen. Ook leuk voor kids.

Alles is op donatie (muv drankjes). Samen zijn we rijk!

Ps: Wel vragen we om per persoon een kaartje van 1 euro te kopen zodat we weten hoeveel personen er komen ivm catering. Dankjewel!

Klik hier om een kaartje te kopen!


Succes met oogsten en tot op de tuin!
In het veld:
- Sperziebonen
- Snijbonen
- Boerenkool
- Palmkool
- Paksoy
- Rode kool
- Witte kool
- Sla en Andijvie (veel is doorgeschoten maar hier en daar in nog wat lekkers te vinden)
- Prei
- Snijbieten
- Nieuw-zeelandse spinazie

Op de veranda:
- Koolrabi
- Courgette
- Een bosje rode uien
- Nieuw deze week: Tomaten
- Nieuw deze week: Rode- en chioggia bieten

In de kas:
- Komkommers

Hieronder vind je meer informatie over de te oogsten groentes van deze week. Dit keer een leuk recept: komkommers inmaken. En helemaal aan het einde van de nieuwsbrief vind je informatie over een leuk oogstfeest dat wordt georganiseerd door Stichting Groninger voedseltuinen op zaterdag 3 september te Woldwijk.

Sperziebonen en snijbonen
Sperzie- en snijbonen moet je regelmatig oogsten. Als je dat blijft doen, groeien de peulen sneller terug en krijg je een betere oogst. Pluk de peulen door met één hand de plant vast te houden, en met de andere de peul van de plant te plukken. Als je het niet op deze manier doet, neemt de kans op beschadigingen van de plant toe. Pluk van elk soort zoveel als je nodig hebt. De peulen staan rechts voorin het veld en er staan bordjes en vlaggetjes bij. Sommige sperzieboontjes zijn wat gelig. Deze zijn niet verkeerd, maar juist erg lekker! Ze zijn nog zachter en romiger van smaak en worden ook wel boterboontjes genoemd.
20220726_154439
20220726_154709
Boerenkool
De boerenkool is er lekker vroeg bij dit jaar. Maar dat is helemaal niet erg, want in de zomer kun je de boerenkool heel goed wokken of er chips van maken. De boerenkool oogst je door de onderste bladeren te plukken. Laat wel de bovenste bladeren doorgroeien, zodat de plant de kans krijgt om door te groeien tot een flinke stam. Oogst zoveel als nodig.
20220726_155033
Palmkool
De palmkool lijkt wel wat op boerenkool en staat helemaal voor in de tuin.
Oogst vooral alleen de grootste en onderste bladeren die je nodig hebt. De bladeren erboven groeien weer verder. Tot de vorst, dan staat de groei stil..
Palmkool bevat 1 lange dikke nerf die wat vezelig kan zijn en langer de tijd nodig heeft om goed gaar te koken. Als je in de keuken het blad in je ene hand neemt en de nerf tussen duim en vingers van je andere hand, kun je het blad makkelijk van en langs de nerf ‘rissen’.

Naast wokken, kun je er ook een lekkere soep van maken!
20220726_155534
Chinese kool.
De chinese kool vind je tussen de boerenkool en de palmkool. Oogst 1 kool per keer door de kool met een mesje net boven de grond af te snijden. Chinese kool is een frisse, knapperige en milde koolsoort. Doordat de typische koolsmaak vrijwel geheel ontbreekt is het een bijzonder veelzijdige groente, die je op vele verschillende manieren kunt bereiden. Probeer het eens uit!
Chinese-kool-2-1-scaled
Nieuw deze week: Rode en Witte kool
De rode en witte kool staan naast elkaar op het veld net na de zonnebloemen aan de rechterkant van het pad. Je kunt de kolen oogst door de krop eruit te snijden. Voor nu kun je kiezen om of 1 witte kool of 1 rode kool mee te nemen.

Sla
Er staat nog altijd veel sla in de tuin die graag geoogst wil worden. Sommige kroppen zijn al flink doorgeschoten en zullen bitter smaken, maar er zijn genoeg lekkere kroppen te vinden! Snijd de slakrop met een mesje net boven de grond af, dus trek het plantje liever niet met wortel en al uit de grond. Je kunt zoveel als je wilt meenemen.
20220613_190932
Andijvie. De andijvie staat in het veld naast de rucola. Iets wat verdekt aan de achterzijde van het veldje. Oogst zoveel kroppen als je nodig hebt door een krop laag bij de grond af te snijden.
20220726_155708
Snijbieten
De snijbieten staan links achterin en net als bij alle andere te oogsten groente staat er een vlaggetje en bordje bij. Oogst zoveel als je wilt door buitenste stengels laag bij de grond af te snijden, zo krijgen ze de kans om opnieuw te groeien. Snijbieten kun je goed wokken of gebruiken in een stamppot.
20220726_155109
Prei
Je kunt de prei oogsten door hem voorzichtig uit de grond te trekken. Zit de prei te vast dan kun je een spitvork gebruiken om de grond eromheen los te maken. Je kunt 1 grote prei oogsten.
Rode bieten
Je kunt een bosje van ongeveer 5 a 6 rode bieten oogsten. Kies de grootste bieten die je kunt vinden. Het zijn cilinder bieten, dus niet rond maar cilinder-vormig.
Nieuw-zeelandse spinazie
Vergeet de Nieuw-Zeelandse spinazie niet te oogsten, het is een lekkere zomergroente waar je lang van kunt oogsten. Lijkt veel op spinazie: het blad heeft dezelfde smaak en kun je op dezelfde manier gebruiken.
Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je het blad, niet de hele plant. De plant blijft groeien, wordt steeds groter en en gaat uitlopers maken. Je kunt het blad oogsten maar ook de toppen van die uitlopers. Hoe meer je dat doet, hoe meer de plant zal vertakken. Op de afbeelding hieronder vind je waar je de spinazie kunt oogsten, oogst zoveel als je wilt.
20220704_151014
Op de Veranda:

In de bakken op de veranda ligt koolrabi en courgette voor jullie klaar! De groentes zullen aangevuld worden wanneer nodig en mogelijk, dus je hoeft ze niet zelf te oogsten. Van beide kun je 1 a 2 per keer meenemen.
20220726_160157
Bosje rode uien
Ook deze week ligt er voor iedereen een bosje rode uien klaar op de veranda. Deze uien zijn wat doorgeschoten, en zijn niet geschikt om te drogen. Ze worden het liefst deze week opgegeten. Je kunt ze met stengel en al verwerken.
20220726_155949
Nieuw deze week: Tomaten
Een tegenslag in de kas: de tomaten hebben last van de ziekte phytophthora. Daarom zullen er dit jaar minder tomaten geoogst kunnen worden als gehoopt. Toch zitten er ook zeker nog goeie tomaten tussen. Vanwege de ziekte oogsten wij ze voor jullie en liggen ze klaar op de veranda. Neem er eerst eens 4 a 5 per keer mee.



Komkommer-kimchi

Met kimchi laat je de het kruidenmengsel een tijdje in de groenten trekken wat zorgt voor een heerlijke nieuwe variatie op een bekende groente.

INGREDIËNTEN

  • Pakje minikomkommers1/2
  • Lente-uitjes1.5
  • Chilipoeder1el
  • Gemberpoeder1el
  • Teentjes knoflook3
  • Sojasaus1el

BEREIDING

  • Snij de komkommers en de lente-ui in lange, dunne repen. Leg ze in een kom en voeg het zout, het chilipoeder, het gemberpoeder, de knoflook en de sojasaus toe. Meng grondig door elkaar.
  • Verdeel over 1 of 2 glazen bokalen en vul verder op met water tot alles onder staat (en er geen plaats meer is voor lucht). Sluit de pot hermetisch en laat minstens 24 u rusten in de koelkast.
  • Dien na 2 à 3 dagen op. Hoe langer de kimchi kan rusten, hoe intenser de smaak zal zijn.
In het theehuis:

Er is weer nieuwe verse Calendula (goudsbloem) zalf gemaakt met de bloemen uit de tuin! De potjes staan in het theehuis te koop voor 4 a 4,5 euro per potje.

Calendulazalf basis
Ingrediënten: calendulaolie, bijenwas, wolvet, sesamolie, calendula tinctuur & lavendel etherische olie.

Deze zalf kun je gebruiken voor de huid: tegen ruwe huid, kloofjes, babybilletjes, op het gezicht ter bescherming bij vrieskou, tegen winterhanden en -tenen, bij sommige soorten eczeem, littekenweefsel, wratten en schaaf- en oppervlakkige brandwonden.

Calendulazalf extra sterk
Ingrediënten: calendulaolie, bijenwas, wolvet, sesamolie, calendula tinctuur, propolis & etherische oliën: lavendel & tea tree.

Deze zalf kun je gebruiken bij schimmels en virussen: voetschimmel, schimmelnagels, koortslip, herpesontstekingen of andere ontstoken zenuweinden.

Breng vooraf wat zalf aan in de holte van de elleboog om eventuele allergie te testen. Als er binnen 24 uur geen reactie optreedt, mag je de zalf gebruiken.
Minstens een jaar houdbaar.
20220530_203042
Oogst moet je vieren

Stichting Groninger voedseltuinen wil lokaal geproduceerd voedsel vanzelfsprekend en bereikbaar maken voor iedereen. Zij zijn hard bezig om voedseltuinen de normaalste zaak van de wereld te maken en streven ernaar om 100 voedseltuinen te realiseren in de provincie Groningen.

De Stichting wil de oogst van dit jaar groots vieren. Even stilstaan bij alles wat de natuur ons geeft. Op zaterdag 3 september vinden er op verschillende plekken in de provincie Groningen activiteiten plaats. Zo ook op de Wolddijk in Ten Boer. Schuif aan bij een van de workshops en leer hoe je moet wecken, geniet van spoken word of luister naar een van de sprekers. Om 14u is Ruben Jacobs te gast. Filosoof en schrijver van het boek ‘De eeuw van Felix’. Dit belooft een goed gesprek te worden! Het (voorlopige) programma vind je hier www.groningervoedseltuinen.nl/programma-ten-boer/ .

Natuurlijk moet er ook geproefd worden van de oogst. ‘Cook in Residence’ van het feest is Kee Terpstra. Zij zorgt voor de lekkere hapjes, natuurlijk gemaakt van de producten uit de zelfoogsttuin. ’s Avonds verzorgt ze een driegangendiner, helemaal gemaakt van lokale producten. Hier moet je je wel even voor aanmelden, want er is maar beperkt plaats.
2022-07-15_12h30_03
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet