Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
IMG-20220829-WA0018
IMG-20220829-WA0019
Beste Oogstleden,

Afgelopen weekend hebben we een zeer geslaagd festival mogen beleven, het jaarlijks terugkomende aardbever! De camping stond vol, er was fantastische muziek en lekker eten, veelal uit de tuin.

En aankomend weekend, op zaterdag 3 september, vindt het oogstfeest plaats op Woldwijk. Met als thema: das best te pruimen. Alles staat in het teken van eten. Er zijn verschillende workshops (o.a. op de tuin), kinderactiviteiten en 's avonds kun je genieten van een driegangenmenu, ook weer met veel groentes uit de tuin! Onderin de mail vind je meer informatie en kun je je aanmelden voor het diner.

In de tuin gaat alles zijn gangetje. Wat betreft de oogstlijst is er ten opzichte van vorige week weinig anders.
In het veld:
- de laatste Sperziebonen
- de laatste Snijbonen
- Boerenkool
- Palmkool
- chinese kool
- Rode kool
- Witte kool
- Sla en Andijvie
- Prei
- Rode bieten
- Snijbieten
- Nieuw-zeelandse spinazie

Op de veranda:
- Courgette
- Tomaten
- pompoenen

In de kas:
- de laatste Komkommers

Hieronder vind je meer informatie over de te oogsten groentes van deze week. Dit keer met een heerlijk recept: Roti (saus) met aardappels en sperziebonen uit de tuin!

Sperziebonen en snijbonen
De Sperzie- en snijbonen willen nu echt geoogst worden, pluk daarom zoveel als je wilt. De nieuwe peulen hebben nog even de tijd nodig, laat die dus nog maar even met rust. Pluk de peulen door met één hand de plant vast te houden, en met de andere de peul van de plant te plukken. Als je het niet op deze manier doet, neemt de kans op beschadigingen van de plant toe. De peulen staan rechts voorin het veld en er staan bordjes en vlaggetjes bij. Sommige sperzieboontjes zijn wat gelig. Deze zijn niet verkeerd, maar juist erg lekker! Ze zijn nog zachter en romiger van smaak en worden ook wel boterboontjes genoemd.

RECEPT: roti (saus) met aardappels, sperziebonen, ui en knoflook uit de tuin

INGREDIENTEN (voor 2 personen)
- 1 gesnipperde rode ui
- 1 teen knoflook - geperst
- 1 el kerrie (of roti kruiden / Hindoestaanse massala)
- 2 el tomatenpuree
- 2 gekookte eitjes
- 400 gram aardappels - geschild en in stukjes
- 200 gram sperzieboontjes - in stukjes
- rotivellen of wraps

BEREIDING
- Ui fruiten, knoflook erbij, kerrie even meebakken, tomatenpuree even meebakken.
- Aardappels erbij, kort meebakken.
- 200 ml water + zout erbij (evt. met een beetje bouillon) en dan ook de sperziebonen erbij.
- Met deksel op de pan laten pruttelen totdat de aardappels gaar zijn (is ongeveer 20-25 minuten). Als er te weinig water overblijft wat water toevoegen.
- Op smaak brengen met zout en peper.
- eventueel wat gebakken (vegetarische) kipstukjes.
- Lekker opeten met een wrap en het gekookte eitje. eetsmakelijk!
20220726_154439
20220726_154709
Boerenkool
De boerenkool is er lekker vroeg bij dit jaar. Maar dat is helemaal niet erg, want in de zomer kun je de boerenkool heel goed wokken of er chips van maken. De boerenkool oogst je door de onderste bladeren te plukken. Laat wel de bovenste bladeren doorgroeien, zodat de plant de kans krijgt om door te groeien tot een flinke stam. Oogst zoveel als nodig.
20220726_155033
Palmkool
De palmkool lijkt wel wat op boerenkool en staat helemaal voor in de tuin.
Oogst vooral alleen de grootste en onderste bladeren die je nodig hebt. De bladeren erboven groeien weer verder. Tot de vorst, dan staat de groei stil..
Palmkool bevat 1 lange dikke nerf die wat vezelig kan zijn en langer de tijd nodig heeft om goed gaar te koken. Als je in de keuken het blad in je ene hand neemt en de nerf tussen duim en vingers van je andere hand, kun je het blad makkelijk van en langs de nerf ‘rissen’.

Naast wokken, kun je er ook een lekkere soep van maken!
20220726_155534
Chinese kool
De chinese kool vind je tussen de boerenkool en de palmkool. Oogst 1 kool per keer door de kool met een mesje net boven de grond af te snijden. Chinese kool is een frisse, knapperige en milde koolsoort. Doordat de typische koolsmaak vrijwel geheel ontbreekt is het een bijzonder veelzijdige groente, die je op vele verschillende manieren kunt bereiden. Probeer het eens uit!
Chinese-kool-2-1-scaled
Rode- en Witte kool
De rode en witte kool staan naast elkaar op het veld net na de zonnebloemen aan de rechterkant van het pad. Je kunt de kolen oogsten door de krop eruit te snijden. Voor nu kun je kiezen om of 1 witte kool of 1 rode kool mee te nemen.
Sla en andijvie
Hier en daar zijn nog een aantal kroppen te vinden!
20220726_155708
Snijbieten
De snijbieten staan links achterin en net als bij alle andere te oogsten groente staat er een vlaggetje en bordje bij. Oogst zoveel als je wilt door buitenste stengels laag bij de grond af te snijden, zo krijgen ze de kans om opnieuw te groeien. Snijbieten kun je goed wokken of gebruiken in een stamppot.
20220726_155109
Prei
Je kunt de prei oogsten door hem voorzichtig uit de grond te trekken. Zit de prei te vast dan kun je een spitvork gebruiken om de grond eromheen los te maken. Je kunt 1 grote prei oogsten.
Rode bieten
Je kunt een bosje van ongeveer 5 a 6 rode bieten oogsten. Kies de grootste bieten die je kunt vinden. Het zijn cilinder bieten, dus niet rond maar cilinder-vormig.
Nieuw-zeelandse spinazie
Vergeet de Nieuw-Zeelandse spinazie niet te oogsten, het is een lekkere zomergroente waar je lang van kunt oogsten. Lijkt veel op spinazie: het blad heeft dezelfde smaak en kun je op dezelfde manier gebruiken.
Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je het blad, niet de hele plant. De plant blijft groeien, wordt steeds groter en en gaat uitlopers maken. Je kunt het blad oogsten maar ook de toppen van die uitlopers. Hoe meer je dat doet, hoe meer de plant zal vertakken. Op de afbeelding hieronder vind je waar je de spinazie kunt oogsten, oogst zoveel als je wilt.
20220704_151014
Op de Veranda:

In de bakken op de veranda ligt pompoen, courgette en tomaat voor jullie klaar! De groentes zullen aangevuld worden wanneer nodig en mogelijk, dus je hoeft ze niet zelf te oogsten. Er is meer dan voldoende courgette en tomaat. Van de pompoen is minder, neem er eentje mee.
20220726_160157
Oogst moet je vieren

Stichting Groninger voedseltuinen wil lokaal geproduceerd voedsel vanzelfsprekend en bereikbaar maken voor iedereen. Zij zijn hard bezig om voedseltuinen de normaalste zaak van de wereld te maken en streven ernaar om 100 voedseltuinen te realiseren in de provincie Groningen.

De Stichting wil de oogst van dit jaar groots vieren. Even stilstaan bij alles wat de natuur ons geeft. Op zaterdag 3 september vinden er op verschillende plekken in de provincie Groningen activiteiten plaats. Zo ook op de Wolddijk in Ten Boer. Schuif aan bij een van de workshops en leer hoe je moet wecken, geniet van spoken word of luister naar een van de sprekers. Om 14u is Ruben Jacobs te gast. Filosoof en schrijver van het boek ‘De eeuw van Felix’. Dit belooft een goed gesprek te worden! Het (voorlopige) programma vind je hier www.groningervoedseltuinen.nl/programma-ten-boer/ .

Natuurlijk moet er ook geproefd worden van de oogst. ‘Cook in Residence’ van het feest is Kee Terpstra. Zij zorgt voor de lekkere hapjes, natuurlijk gemaakt van de producten uit de zelfoogsttuin. ’s Avonds verzorgt ze een driegangendiner, helemaal gemaakt van lokale producten. Hier moet je je wel even voor aanmelden, want er is maar beperkt plaats.
2022-07-15_12h30_03
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet