Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Beste Oogstgenoten,

Volop lente in het land, alles groeit en bloeit en ook de tuin is weer mooi opgedroogd. Dat betekend dat we kunnen gaan denken aan de eerste oogst.

De meeste gewassen die we gezaaid hebben in het vroege voorjaar hebben toch wel een flinke tik gekregen van de wateroverlast. Zo is de spinazie verzopen (de nieuwe is alweer gezaaid) en zijn een aantal gewassen uit levensdrang doorgeschoten om toch maar zo snel mogelijk zaad te te produceren. Hierdoor wordt de stengel vaak wat vezelig en niet zo lekker meer om te eten, maar dat neemt niet weg dat de rest van de plant nog goed te eten is.

Dus voor komende week is er voor de fanatieke oogster heus nog wel een heerlijk frisse en ietwat pittige voorjaarssalade bij elkaar te plukken. We raden de mensen met een strippenkaart aan nog even te wachten met oogsten totdat er meer groentes van het land komen.

Binnenkort zal er meer oogst volgen met o.a verschillende soorten sla en verse andijvie! We houden jullie op de hoogte.

Op dit moment kun je oogsten:

Rucola - oogst wat je mee kunt nemen. Doorgeschoten, maar de bloemetjes zijn heerlijk en prachtig in de salade. Lekker pittig en nootachtig.

Verse knoflook - twee stengels per lid - supergezond en er gaat niets boven verse knoflook - eet ook het loof!

Raapstelen - oogst wat je mee kunt nemen. Doorgeschoten, bovenste deel van de stengel kun je nog goed eten en ook de blaadjes. Verwerk het vers in de salade, maak er soep van, gooi het in de wok of op laatst toevoegen aan je stamppot.

Bladmosterd - ook doorgeschoten, er staat niet zoveel maar als we allemaal een handje vol blaadjes oogsten dan hebben we allemaal wat. Lekker pittig in de salade. Er staat een groene en paarse variant.

Oogsttip: Alle bovenstaande gewassen kun je 1 cm boven de grond afsnijden. Neem dus een mesje mee. Behalve de knoflook, die kun je helemaal uit de grond halen. Soms zitten ze behoorlijk vast, snij dan even wat grond los om de knoflook en dan haal je 'm er zo uit.


Recept week 20: stamppot raapstelen


Op www.etenuitdevolkstuin.nl vonden we onderstaand recept voor een heerlijke voorjaarsstampot met raapstelen. Kleine toevoeging: Je kunt op het einde, samen met de raapstelen, het loof van de verse knoflook rauw en fijn gesnipperd door het gerecht stampen.

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
voor 2 personen

Dit heb je nodig
  • 600 g kruimige aardappels
  • 1 ui
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl suiker
  • bos raapstelen
  • verse bieslook (of het loof van de verse knoflook uit de tuin!)
  • 3 à 4 el yoghurt
  • 1 kleine teen knoflook
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • pureestamper of mixer

Zo maak je het

Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar. Giet de aardappels af maar bewaar een deel van het kookvocht.
Snijd de ui in ringen. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de ui zacht. Voeg suiker toe en laat 10 minuten karamelliseren.
Was de raapstelen, verwijder de wortels en hak ze fijn. Hak de bieslook ook fijn.
Stamp de aardappels samen de yoghurt, een scheut kookvocht en 3 eetlepels olijfolie smeuïg. Pers de knoflook en meng samen met de raapstelen en bieslook door de stamppot. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.


stamppot-raapstelen-illustratie
stamppot-raapstelen-1
Bedankt voor het lezen. Tot ziens op de tuin!

De Tuinders

PS:
Morgenavond hebben alle bewoners van de gemeente Ten Boer de kans om mee te praten over zon- en windenergie in de gemeente. Er is bij ons een inloopavond en wij zorgen weer voor de heerlijkste pizza's. Graag tot morgen! Meer info via: https://www.lokaleenergievoorwaarts.nl/nieuws/ten-boer-werkt-aan-alternatieven/
MailPoet