Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste vrienden van de tuin,

Hoewel het buiten stormt worden de plannen voor het komende jaar helder. Zelfs soms als je op een rustige ochtend buiten komt kun je de lente al voelen.

Varkens

Deze week maandag heeft Edwin van Waddenvarkens de varkens opgehaald en naar slachterij kroon gebracht. Het was moeilijk om afscheid te nemen van de varkens. Door ze een jaar lang te verzorgen en van ze te genieten worden het echt je maatjes. Het is dan ook gek dat ze er niet meer zijn. Nog steeds als ik langs te tuin rij of ernaar toe loop zoek ik eerst de varkens. Het automatisme zit er nog in alleen zijn de varkens er niet.

Ze hebben fantastisch werk gedaan en een kale grond achtergelaten. Een kale maar ook erg natte grond, dit is ook de reden waarom de varkens niet konden blijven. Ondanks mijn eigen plannen om ze te houden op de tuin was het niet te doen om de varkens op een fijne plek te geven.

Op donderdag heb ik samen met Edwin in zijn net gekochte eigen slagerij in Uithuizermeeden het vlees van de varkens uitgesneden en verpakt in mooie portie's. Het vlees ziet er fantastisch uit, zo heb ik varkensvlees nog nooit gezien. Ook is de smaak erg goed, al zeg ik het zelf als vegetariër.

Door te zien hoe het proces gaat van biggetje tot stukje vlees is in zeker zin de kringloop rond. Een mooie en indrukwekkende ervaring om mee te maken.

We gaan het varkensvlees verkopen maar voordat we dat doen wil ik als eerste de leden en vrienden van de tuin de kans geven. Voor je het weet is alles alweer op. Ik heb de prijzen van het vlees en welke delen er zijn hieronder in de lijstje verwerkt. Als je interresse hebt kun je een mailtje sturen naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl met je bestelling.

100% natuurlijk en eerlijk varkensvlees De porties zijn vaak per 2 stuks verpakt. Gewicht verschilt per product, als voorbeeld heb ik 400 gram genomen. Sommige zijn lichter anderen zwaarder.

Prijs per kilo Prijs per portie a 400 gram
Ribkarbonade € 14,68 € 5,87
Haaskarbonade € 15,74 € 6,30
Schouderkarbonade € 14,68 € 5,87
Schnitzel € 16,95 € 6,78
Varkensrolade € 17,34 € 6,94
Varkenshaas € 23,85 € 9,54
Fricandeau € 16,85 € 6,74
Hamlap € 14,95 € 5,98
Speklap € 13,83 € 5,53
Varkenslap € 14,95 € 5,98
Verse worst € 13,29 € 5,32
Varkensgehakt € 10,45 € 4,18
Reuzel spekblokjes € 4,00 € 1,60
Vetspek blokjes € 4,00 € 1,60
Kinnebak € 7,50 € 3,00

De natte grond

Het is dit seizoen erg nat, omdat we nog bijna geen vorst hebben gehad valt alle neerslag als regen wat niet bevorderlijk is voor de grond. Alles is door en door nat en er staan nog grote plassen op de tuin.

Inmiddels ben ik al wel begonnen om de afwatering van het veld op gang te laten komen waardoor overtollig water snel naar de sloot kan afvloeien.

Omdat het zo nat is zal het nog lang duren voor de eerste grondbewerking kan plaats vinden. In tegenstelling tot vorig jaar zal waarschijnlijk alles dit jaar wat later zijn.

Komend seizoen weer lid?

Voor de planning van dit seizoen is het belangrijk om op tijd te weten wie er dit jaar weer door gaan. Van een aantal leden heb ik inmiddels vernomen dat ze ook komend seizoen weer deelnemen.Doe je dit jaar ook weer mee met een seizoenskaart of een rittenkaart laat dit dan weten via een mailtje.

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet