Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,De tuin groeit rustig verder, er zijn nog geen nieuwe groenten klaar ten opzichte van vorige week.

Uitleg

Om te beginnen voor dit seizoen een korte uitleg. Er zijn een aantal dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar maar veel gaat ook hetzelfde.

In de oogstbrief vind je alle groenten die die week geoogst kunnen worden. Dit jaar wil ik door middel van een overzichtelijke lijst aangeven welke groenten je kan oogsten hoeveel je ervan kan oogsten en hoe je dit het beste kan doen.

Als je weet welke groenten je kunt oogsten kun je op zoek gaan naar het juiste bordje. Alle groenten zijn voorzien van een duidelijk bordje. Waar er vorig jaar nog met vlaggen werd gemarkeerd welke bedden geoogst kunnen wordt nu met rode lintjes die aangeven welk bed geoogst kunnen worden. De rode linten zal ik om de naambordjes van de groenten knopen.

Als je de groenten hebt gevonden kun je ze oogst volgens de instructie is de oogstbrief. Ook de hoeveelheden staan dan vermeld.

Recepten

Ook zal er elke week een recept in de nieuwsbrief staan. 1 of meerder groenten die die week geoogst kunnen worden zijn verwerkt in het recept.

Dit jaar wil ik het ook wat anders doen en het iets authentieker maken. Ik zou het leuk vinden om ook recepten van jullie als leden uit te wisselen via de oogstbrief zat we ook van elkaar kookkunsten en oude recepten kunnen geniet.

Heb je een favoriet recept of een bijzondere of oude gerecht overgedragen van generatie of generatie en wil die delen. Stuur de een mailtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Oogstweek 20

Spinazie - De spinazie kan geoogst worden door de grote bladeren te plukken. Je kunt 3 á 4 handjes oogsten, ongeveer 300 a 400 gram.

Rode salanova sla - Hoewel de kropjes nog wel doorgroeien kunnen er al wel geoogst worden. Je kunt één krop oogsten, kies dan de grootste.

Jonge knoflook - De knoflook is nog niet vol groeit, dit duurt nog even. Hij is echter al wel als sjalot of prei te oogsten door hem in z'n geheel uit de grond te halen. Je kunt 3 jonge knoflook oogsten

Verschillende kruiden - In de kruidenspiraal zijn verschillende keukenkruiden te vinden zoals maggi, tijm, rozemarijn, selderij en peterselie. Er staan alleen nog geen bordjes bij. Bij het oogsten zorgen dat er voldoende van de plant overblijf voor andere oogstleden.

Kikkererwtenstoof met kokosyoghurt, kurkuma en spinazie

Dit keer een overheerlijk gerecht met onder andere spinazie uit de tuin.
 • 2 middelgrote uien
 • 3 cm verse gember
 • 3 el olijfolie
 • 1 kg biologische kikkererwten
 • 3 tenen knoflook
 • 2 tl gemalen kurkuma (koenjit)
 • ½ tl chilivlokken
 • 800 ml kokosmelk
 • 500 ml heet water
 • groentebouillontablet
 • 400 g verse spinazie
 • 10 g verse munt
 • 200 g kokos yoghurt
Bereidingswijze
 1. Pel en snipper de uien. Schil de gember en snijd fijn. Verhit de olie in een hapjespan. Bak de uien de gember ca. 5min. op middelhoog vuur tot de ui begint te kleuren.
 2. Laat ondertussen de kikkererwten uitlekken. Snijd de knoflooktenen fijn. Voeg de kikkererwten, knoflook, kurkuma, chili­ vlokken en eventueel zout toe aan de ui en gember. Bak op middelhoog vuur tot de kikkererwten goudbruin kleuren.
 3. Schep ¼ van het kikkererwtenmengsel uit de pan en houd apart. Schenk de kokos­ melk, het water en bouillontablet bij de rest van de kikkererwten. Breng aan de kook en duw met een houten lepel de kikkererwten een beetje stuk, zodat het zetmeel zijn bindende werking kan doen.
 4. Draai het vuur lager en laat de kikker­erwten 35 min. stoven zonder de deksel, zodat de stoof kan indikken. Dan zal het de dikte hebben van gebonden soep. Laat langer stoven voor een dikkere stoof.
 5. Meng de spinazie er in delen door en laat in 3 min. slinken. Proef de stoof en breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal de blaadjes van de takjes munt en snijd grof.
 6. Verdeel de stoof over kommen. Schep op elke kom een flinke schep kokos­ yoghurt. Verdeel de achtergehouden kikkererwten en de munt erover.

Eet smakelijk!

Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet