Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Wat fijn als het even regent! De tuin heeft voldoende water gehad om weer een groei spurt te maken tot diep in de zomer. Komende weken zullen er veel nieuwe groenten bij komen om te oogsten.

Inmiddels staat de tunnelkas ook en zit het folie erover. Tomaten, komkommer, pepper, paprika, aubergines en meer kun je verwachten dit seizoen aan warme groenten.
plantjes in de kas

Uitleg

Om te beginnen voor dit seizoen een korte uitleg. Er zijn een aantal dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar maar veel gaat ook hetzelfde.

In de oogstbrief vind je alle groenten die die week geoogst kunnen worden. Dit jaar wil ik door middel van een overzichtelijke lijst aangeven welke groenten je kan oogsten hoeveel je ervan kan oogsten en hoe je dit het beste kan doen.

Als je weet welke groenten je kunt oogsten kun je op zoek gaan naar het juiste bordje. Alle groenten zijn voorzien van een duidelijk bordje. Waar er vorig jaar nog met vlaggen werd gemarkeerd welke bedden geoogst kunnen wordt nu met rode lintjes die aangeven welk bed geoogst kunnen worden. De rode linten zal ik om de naambordjes van de groenten knopen.

Als je de groenten hebt gevonden kun je ze oogst volgens de instructie is de oogstbrief. Ook de hoeveelheden staan dan vermeld.

Recepten

Ook zal er elke week een recept in de nieuwsbrief staan. 1 of meerder groenten die die week geoogst kunnen worden zijn verwerkt in het recept.

Dit jaar wil ik het ook wat anders doen en het iets authentieker maken. Ik zou het leuk vinden om ook recepten van jullie als leden uit te wisselen via de oogstbrief zat we ook van elkaar kookkunsten en oude recepten kunnen geniet.

Heb je een favoriet recept of een bijzondere of oude gerecht overgedragen van generatie of generatie en wil die delen. Stuur de een mailtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Oogstweek 22

Rucola - Je kunt de rucola 1 cm boven de grond afsnijden. De aardvlooien hebben de rucola ook te pakken gehad. Niet minder eetbaar of lekker. Je kunt 2 handjes oogsten.

Paksoi - Paksoi is een koud gewas er verdraagt bijna geen warmte, dan gaat het meteen bloemen maken. De aardvlooien hebben de bladeren aangetast, kleine gaatjes in het blad. Voor de smaak en de eetbaarheid maakt dit echter niet uit. Je kunt 1 paksoi oogsten.

Spinazie - De spinazie kan geoogst worden door de grote bladeren te plukken. Je kunt 3 á 4 handjes oogsten, ongeveer 300 a 400 gram.

Rode salanova sla - Hoewel de kropjes nog wel doorgroeien kunnen er al wel geoogst worden. Je kunt één krop oogsten, kies dan de grootste.

Andijvie - De kropjes zijn nog jong maar kunnen al wel geoogst worden. Je kunt 1 kropjes meenemen.

Jonge knoflook - De knoflook is nog niet vol groeit, dit duurt nog even. Hij is echter al wel als sjalot of prei te oogsten door hem in z'n geheel uit de grond te halen. Je kunt 3 jonge knoflook oogsten

Verschillende kruiden - In de kruidenspiraal zijn verschillende keukenkruiden te vinden zoals maggi, tijm, rozemarijn, selderij en peterselie. Er staan alleen nog geen bordjes bij. Bij het oogsten zorgen dat er voldoende van de plant overblijf voor andere oogstleden.

Zoete aardappels en spinazie uit te oven

Dit recept komt van één van de leden van de tuin, het klinkt heerlijk en ga het zelf ook proberen. Als tip kun je het recept ook zonder kaas maken.

Benodigdheden
4 zoete aardappels
Crème fraîche 200 ml
300 gram verse spinazie
1 knoflookteen
2 handen geraspte belegen kaas

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de zoete aardappels, snijd ze in plakjes en kook ze in 10 minuten gaar.
Snijd ondertussen de knoflook zijn.
Wok de spinazie in wat olie totdat deze geslonken is, voeg het knoflookteentje toe en bak nog een minuutje mee.
Giet de aardappelschijfje af en leg een laagje in een lich ingevette ovenschotel.
Meng de spinazie door met crème fraîche, voeg wat peper en zou toe, en bestrijk de aardappelschijfjes met de helft van het spinaziemengsel.
Leg er vervolgens weer een laag aardappelschijfjes over.
Verdeel het overgebleven spinaziemengsel erover.
Maak af met de belegen kaas.
Nog even 10 minuten bakken in de oven tot dat de kaas gesmolten is.

Tip: Als je zonder kaas wil koken kun je ook edelgistvlokken gebruik als vervanger van smaak. Het heeft een eigen smaak die op kaas lijkt. Ook lekker met champignons erbij.

Eet smakelijk!

Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet