Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Afgelopen week hebben we een flinke slag geslagen met het terug dringen van de onkruiden. Veel groenten hebben nu weer ruimte om verder te groeien. Ook deze week gaan we weer hard aan de slag om de tuin

We hebben nu ook schapen van de buurman bij ons op de tuin lopen. Ze houden het gras kort en snoeien de onderste takken van de boompjes.

Oogstweek 25

Rucola - Je kunt de rucola 1 cm boven de grond afsnijden. De aardvlooien hebben de rucola ook te pakken gehad. Niet minder eetbaar of lekker. Je kunt 2 handjes oogsten.

Raapstelen - Deze malse koolsteeltjes kun je oogsten door ze met wortel en al voorzichtig uit de grond te halen. Je kunt een bosje van een aantal planten oogsten.

Spinazie - De spinazie kan geoogst worden door de grote bladeren te plukken. Je kunt 3 á 4 handjes oogsten, ongeveer 300 a 400 gram.

Snijbiet - Je kunt snijbiet oogsten door de grote bladeren af te snijden, kleine middelste bladeren laat je staan. De plant groeit dan door. Je kunt 5 of 6 grote bladeren oogsten.

Sla - Hoewel de kropjes nog wel doorgroeien kunnen er al wel geoogst worden. Je kunt één krop oogsten, kies dan de grootste.

Andijvie - De kropjes zijn nog jong maar kunnen al wel geoogst worden. Je kunt 1 kropjes meenemen.

Palmkool - Palmkool oogst je door de grote bladeren vanaf onderen af te snijden, wanneer de kleine bladeren blijven blijft de plant doorgroeien. Neem zoveel je nodig hebt.

Groene en paarse koolrabi - Dit is een groente die je rauw het lekkerst is. Je kunt heb schillen en meteen opeten. Je oogst koolrabi door de stengel onder de knol door te knippen of af te snijden. Je kunt een groene en een paarse koolrabi meenemen.

Knolvenkel - De knolvenkel kun je oogsten door ze bij de grond af te snijden en de wortel te laten zitten. De wortel zal opnieuw een venkel maken. Je kunt 1 knol oogsten.

Bleekselderij - Je kunt de grootst planten oogsten door ze bij de grond af te snijden. Je kunt 1 bleekselderij oogsten.

Gele bietjes - Sommige gele bieten zijn al klaar om te oogsten, kies de grootste uit en draai ze uit de grond. De kleintjes kunnen nog even verder groeien. Je kun 3 a 4 bieten oogsten.Chiogga biet - Dit bietje heeft een bijzondere ring patroon aan de binnen kant van wit en rood. Heerlijk van smaak en prachtig op het bord. Je kun 3 a 4 bieten oogsten.

Jonge knoflook - De knoflook is nog niet vol groeit, dit duurt nog even. Hij is echter al wel als sjalot of prei te oogsten door hem in z'n geheel uit de grond te halen. Je kunt 3 jonge knoflook oogsten

Kruiden op het veld
Basilicum - De basilicum kun je vinden in de tunnelkas aan de linkerkant van de ingang.
Dille
Bieslook
Salie
Kervel
Selderij
Lavas
Peterselie
koriander
Tijm
Bonenkruid

Uitleg

Om te beginnen voor dit seizoen een korte uitleg. Er zijn een aantal dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar maar veel gaat ook hetzelfde.

In de oogstbrief vind je alle groenten die die week geoogst kunnen worden. Dit jaar wil ik door middel van een overzichtelijke lijst aangeven welke groenten je kan oogsten hoeveel je ervan kan oogsten en hoe je dit het beste kan doen.

Als je weet welke groenten je kunt oogsten kun je op zoek gaan naar het juiste bordje. Alle groenten zijn voorzien van een duidelijk bordje. Waar er vorig jaar nog met vlaggen werd gemarkeerd welke bedden geoogst kunnen wordt nu met rode lintjes die aangeven welk bed geoogst kunnen worden. De rode linten zal ik om de naambordjes van de groenten knopen. Ook dit jaar gebruiken we de rode vlaggetjes.

Als je de groenten hebt gevonden kun je ze oogst volgens de instructie is de oogstbrief. Ook de hoeveelheden staan dan vermeld.

Recepten

Ook zal er elke week een recept in de nieuwsbrief staan. 1 of meerder groenten die die week geoogst kunnen worden zijn verwerkt in het recept.

Dit jaar wil ik het ook wat anders doen en het iets authentieker maken. Ik zou het leuk vinden om ook recepten van jullie als leden uit te wisselen via de oogstbrief zat we ook van elkaar kookkunsten en oude recepten kunnen geniet.

Heb je een favoriet recept of een bijzondere of oude gerecht overgedragen van generatie of generatie en wil die delen. Stuur de een mailtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Venkel uit de oven

Ingrediënten

Vers gemalen peper
Zeezout
Italiaanse kruiden of oregano
3 bollen venkel
Olijfolie van goede kwaliteit

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij het groen van de bollen venkel en leg dit apart. Het groen van de venkel kun je namelijk gebruiken ter garnering. Snij de venkel in grove stukken en verwijder de harde kern.

Bereiding

Voor het het bereiden van venkel uit de oven is het handig om gebruik te maken of een ovenschaal. Eventueel kun je ook gebruik maken van de ovenplaat. Leg de venkel daarom dus of in de braadslee of op de bakplaat. Besprenkel de olijfolie over de venkel, zodat deze met een dun laagje is bedekt. Zorg er voor dat de venkel niet te vet wordt. Strooi vervolgens zeezout, vers gemalen peper en Italiaanse kruiden over de venkel.

Tijdens het klaar maken van de venkel is de oven als het goed is, voor verwarmt tot 200 graden. Zet de venkel voor de duur van ongeveer 45 minuten in de oven. Controleer om de 15 minuten hoe het met de venkel gaat. Haal de venkel dan uit de oven en schep het geheel goed door. Hiermee voorkom je dat de venkel die onderop ligt niet gaar wordt.

Na 45 minuten haal je de venkel uit de oven. Proef of de venkel helemaal gaar is en of je tevreden bent over de smaak. Indien de venkel onvoldoende op smaak is, dan voeg je wat zeezout toe om de venkel hoger op smaak te krijgen. Zodra je tevreden bent, kan de venkel worden opgediend.

Pak een mooi schaal om de venkel in te serveren. Het resterende groen van de bollen komt nu goed van pas, want voor de presentatie maakt een klein beetje groen toch echt veel verschil. Geniet in ieder geval van dit lekkere recept voor venkel uit de oven.

Eet smakelijk!

Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet