Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Een dag later, maar beter laat dan nooit.

Deze week komen de peultjes, sugarsnaps en broccoli erbij. De spinazie staat er nog wel maar is flink aan het doorschieten. Ook de andijvie wil zo wel echt te lucht in geniet er van nu het nog kan.

Oogstweek 26

Rucola - De rucola is doorgeschoten, je kunt de bloemetjes ook eten. Je kunt de rucola 1 cm boven de grond afsnijden. De aardvlooien hebben de rucola ook te pakken gehad. Niet minder eetbaar of lekker. Je kunt 2 handjes oogsten.

Spinazie - Doorgeschoten. De spinazie kan geoogst worden door de grote bladeren te plukken. Je kunt 3 á 4 handjes oogsten, ongeveer 300 a 400 gram.

Snijbiet - Je kunt snijbiet oogsten door de grote bladeren af te snijden, kleine middelste bladeren laat je staan. De plant groeit dan door. Je kunt 5 of 6 grote bladeren oogsten.

Sla - Hoewel de kropjes nog wel doorgroeien kunnen er al wel geoogst worden. Je kunt één krop oogsten, kies dan de grootste.

Andijvie - De kropjes zijn nog jong maar kunnen al wel geoogst worden. Je kunt 1 kropjes meenemen.

Palmkool - Palmkool oogst je door de grote bladeren vanaf onderen af te snijden, wanneer de kleine bladeren blijven blijft de plant doorgroeien. Neem zoveel je nodig hebt.

Groene en paarse koolrabi - Dit is een groente die je rauw het lekkerst is. Je kunt heb schillen en meteen opeten. Je oogst koolrabi door de stengel onder de knol door te knippen of af te snijden. Je kunt een groene en een paarse koolrabi meenemen.

Knolvenkel - De knolvenkel kun je oogsten door ze bij de grond af te snijden en de wortel te laten zitten. De wortel zal opnieuw een venkel maken. Je kunt 1 knol oogsten.

Bleekselderij - Je kunt de grootst planten oogsten door ze bij de grond af te snijden. Je kunt 1 bleekselderij oogsten.

Gele bietjes - Sommige gele bieten zijn al klaar om te oogsten, kies de grootste uit en draai ze uit de grond. De kleintjes kunnen nog even verder groeien. Je kun 3 a 4 bieten oogsten.


Chiogga biet - Dit bietje heeft een bijzondere ring patroon aan de binnen kant van wit en rood. Heerlijk van smaak en prachtig op het bord. Je kun 3 a 4 bieten oogsten.

Jonge knoflook - De knoflook is nog niet vol groeit, dit duurt nog even. Hij is echter al wel als sjalot of prei te oogsten door hem in z'n geheel uit de grond te halen. Je kunt 3 jonge knoflook oogsten

Peultjes - De peultjes kun je oogsten als ze ongeveer 5 cm zijn. Deze oogst je als ze nog plat zijn door het steeltje af te knijpen bij de peul. Je kunt genoeg voor een maaltijd oogsten.

Sugarsnaps - Sugarsnaps zijn dikkere peulen die heerlijk zoet zijn. Je kunt ze oogsten als ze ongeveer 5 cm lang zijn en 1 cm dik of dikker. Te oogsten op dezelfde manier als de peulen. Je kunt genoeg voor een maaltijd oogsten.

Broccoli - Er zijn al een aantal kroppen klaar om te oogsten, je kunt de grootste oogsten. Als er alleen nog maar kleine zijn dan nog even wachten. Je snijd ze net onder de krop af. Je kunt 1 broccoli oogsten.

Kruiden op het veld
Basilicum - De basilicum kun je vinden in de tunnelkas aan de linkerkant van de ingang.
Dille
Bieslook
Salie
Kervel
Selderij
Lavas
Peterselie
koriander
Tijm
Bonenkruid

Uitleg

Om te beginnen voor dit seizoen een korte uitleg. Er zijn een aantal dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar maar veel gaat ook hetzelfde.

In de oogstbrief vind je alle groenten die die week geoogst kunnen worden. Dit jaar wil ik door middel van een overzichtelijke lijst aangeven welke groenten je kan oogsten hoeveel je ervan kan oogsten en hoe je dit het beste kan doen.

Als je weet welke groenten je kunt oogsten kun je op zoek gaan naar het juiste bordje. Alle groenten zijn voorzien van een duidelijk bordje. Waar er vorig jaar nog met vlaggen werd gemarkeerd welke bedden geoogst kunnen wordt nu met rode lintjes die aangeven welk bed geoogst kunnen worden. De rode linten zal ik om de naambordjes van de groenten knopen. Ook dit jaar gebruiken we de rode vlaggetjes.

Als je de groenten hebt gevonden kun je ze oogst volgens de instructie is de oogstbrief. Ook de hoeveelheden staan dan vermeld.

Recepten

Ook zal er elke week een recept in de nieuwsbrief staan. 1 of meerder groenten die die week geoogst kunnen worden zijn verwerkt in het recept.

Dit jaar wil ik het ook wat anders doen en het iets authentieker maken. Ik zou het leuk vinden om ook recepten van jullie als leden uit te wisselen via de oogstbrief zat we ook van elkaar kookkunsten en oude recepten kunnen geniet.

Heb je een favoriet recept of een bijzondere of oude gerecht overgedragen van generatie of generatie en wil die delen. Stuur de een mailtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Sugarsnaps

Ingrediënten

500 gram Sugarsnaps
2 Lente uitjes
50 gram zongedroogde tomaten
Boter
1 tuinkruiden room/kookroom

Bereidingswijze

Smelt de boter en bak de sugarsnaps,kort. Voeg een half kopje water toe en smoor de sugarsnaps met de deksel op de pan voor ongeveer 5 minuten. Roer de kookroom door de pan en laat het geheel nog even pruttelen. Garneer dan het gerecht met gesneden lente ui en de stukjes tomaat.

Eet smakelijk!

Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet