Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Er zijn deze week weer veel nieuwe groenten bijgekomen. Komkommers, augurken, courgettes, radijs, rucola, meiraap, tuinbonen en spitskool. Ook kun je komkommerkruid en melganzevoet oogsten.

Kastje
Nellian en Herbert hebben bij de kas een een kastje opgehangen waarin je een mesje kan vinden en waar ze ook een uitgeprinte oogstbrief hebben ingedaan. Super handig voor als je je mesje bent vergeten. Erg bedankt voor jullie initiatief en daadkracht Nellian en Herbert!

Bijen
Voor wie goed op de tuin heeft rondgekeken had ze misschien al gezien. Achter de kas tussen de boompjes staat een mooie bijenkast. Op warme dagen is het een gezoem van je welste en vliegen de bijen af en aan met stuifmeel waar ze heerlijke honing van maken. Het is belangrijk de bijen niet te veel te storen en dus ook vooral van een afstandje te kijken.

Melganzevoet
Het onkruid wat je bijna overal op de tuin ziet groeien heet Melganzevoet of Melde. Het is een onkruid wat vroeger veel werd gegeten en is vergelijkbaar met spinazie. Het is dus een perfect vervanger in de warmere periodes waarin er geen spinazie is. De jonge bladeren van de Melde zij het lekkerst, ze zijn dan nog sappig en mals.

Verrassing
Sinds afgelopen week wordt er ook druk gebouwd aan een hekwerk om de wilde haag waar de fruitstruikjes, hazelaar en vlier staan. Binnenkort zullen daar nieuwe bewoners van de tuin en lopen. Wie dat zijn is nog even een verrassing.
20200705_160638
IMG-20200704-WA0004

Oogstweek 28

Rucola - Er is een nieuw bed met rucola klaar naast de kas. Je kunt de rucola 1 cm boven de grond afsnijden. De aardvlooien hebben de rucola ook te pakken gehad. Hierdoor is de rucola niet minder eetbaar of lekker. Je kunt 2 handjes oogsten.

Bladmosterd - Het zijn twee soorten door elkaar, een gevorkt blad en een breed blad. Hoewel de aardvlooien ook lekker van de bladmosterd genieten is deze wel klaar om geoogst te worden. De gaatjes in het blad maakt de groente iets taaier, maar prima voor in een pittige salade. Je kunt een handje vol bladeren oogsten.

Radijs - Ze staan naast de kas. Je kunt een bosje radijs oogsten.

Meiraap - De eerste meiraapjes zijn ook klaar om te oogsten. Deze paarswitte knolletjes zijn lekker pittig en hangen tussen een radijs en een koolraap in. Je kunt een bosje van 4 of 5 oogsten.

Snijbiet - Je kunt snijbiet oogsten door de grote bladeren af te snijden, kleine middelste bladeren laat je staan. De plant groeit dan door. Je kunt 5 of 6 grote bladeren oogsten.

Sla - Overal op de tuin staan sla, als je een krop ziet die klaar is kun je hem oogsten. Je kunt zoveel oogsten als je nodig hebt.

Radicchio - Dit is een rode bitter sla die ook wel roodlof wordt genoemd en heeft meer weg van witlof. Het hard van de krop wordt vooral gegeten. Je kunt 1 radicchio meenemen.

Palmkool - Palmkool oogst je door de grote bladeren vanaf onderen af te snijden, wanneer de kleine bladeren blijven blijft de plant doorgroeien. Neem zoveel je nodig hebt.

Groene en paarse koolrabi - Dit is een groente die je rauw het lekkerst is. Je kunt heb schillen en meteen opeten. Je oogst koolrabi door de stengel onder de knol door te knippen of af te snijden. Je kunt een groene en een paarse koolrabi meenemen.

Knolvenkel - De knolvenkel kun je oogsten door ze bij de grond af te snijden en de wortel te laten zitten. De wortel zal opnieuw een venkel maken. Je kunt 1 knol oogsten.

Bleekselderij - Je kunt de grootst planten oogsten door ze bij de grond af te snijden. Je kunt 1 bleekselderij oogsten.

Gele bietjes - Sommige gele bieten zijn al klaar om te oogsten, kies de grootste uit en draai ze uit de grond. De kleintjes kunnen nog even verder groeien. Je kun 3 a 4 bieten oogsten.


Chiogga biet - Dit bietje heeft een bijzondere ring patroon aan de binnen kant van wit en rood. Heerlijk van smaak en prachtig op het bord. Je kun 3 a 4 bieten oogsten.

Rode bietjes - Je kunt 3 a 4 bieten oogsten

Jonge knoflook - De knoflook is nog niet vol groeit, dit duurt nog even. Hij is echter al wel als sjalot of prei te oogsten door hem in z'n geheel uit de grond te halen. Je kunt 3 jonge knoflook oogsten

Peultjes - Deze zijn ook al bijna op. Voor wie goed zoekt kan nog een maaltje vinden. De peultjes kun je oogsten als ze ongeveer 5 cm zijn. Deze oogst je als ze nog plat zijn door het steeltje af te knijpen bij de peul. Je kunt genoeg voor een maaltijd oogsten.

Sugarsnaps - Deze zijn ook al bijna op. Ook zijn de peulen vrij fors geworden. Op dit moment beter te eten als erwten. Sugarsnaps zijn dikkere peulen die heerlijk zoet zijn. Je kunt ze oogsten als ze ongeveer 5 cm lang zijn en 1 cm dik of dikker. Te oogsten op dezelfde manier als de peulen. Je kunt genoeg voor een maaltijd oogsten.

Kapucijners - Als de paarse peulen dikker worden zijn de erwten binnen in klaar. Je kunt genoeg voor een maaltijd oogsten.

Tuinbonen - De tuinboon zijn klaar voor de oogsten. Als de peul lobbig worden zijn ze zeker klaar. Je kunt oogsten wat je nodig hebt.

Bloemkool - Er zijn al een aantal kroppen klaar om te oogsten, je kunt de grootste oogsten. Als er alleen nog maar kleine zijn dan nog even wachten. Je snijd ze net onder de krop af. Je kunt 1 bloemkool oogsten.

Spitskool - Als je in de spitskool knijpt en hij voelt goed stevig aan is hij klaar. Je kun 1 spitskool oogsten.

Komkommerkruid (bernagie of borage) - Deze makkelijke en mooie bijenplant heeft prachtige bloemen die smaken naar komkommer en daarom ook heerlijk te gebruiken zijn in een salade. Als je bloemen plukt maakt de plant alleen maar meer. De plant staat overal verspreid op de tuin. Je kunt plukken wat je nodig hebt.

Groenten uit de kas - Vanaf nu kun je bepaalde groenten uit de kas oogsten, deze moeten regelmatig worden geoogst zoals courgettes, augurken en komkommers. Daarom zullen er ook kratjes met groenten liggen bij de kas die al geoogst zijn.

Ligt er niks dan kun je gerust even in de kas zelf kijken of er nog een rijpe groente hangt.

Courgettes - De courgette-planten beginnen te produceren. Om te zorgen dat ze dat blijven doen is het belangrijk regelmatig de courgettes te oogsten ze niet te groot te laten worden. Ze groeien namelijk maar door.Je kunt 1 courgette meenemen.

Augurken - De augurken-planten beginnen ook te produceren. De augurken zijn rauw erg bitter en zijn op die manier niet aan te raden. Ze zijn er om ingemaakt te worden op zuur. Je kunt 1 a 2 augurken meenemen.

Komkommer - Er zijn gele en groene komkommer en sommige zijn stekelige. Je kunt 1 komkommer meenemen.

Kruiden op het veld
Basilicum - De basilicum kun je vinden in de tunnelkas aan de linkerkant van de ingang.
Dille
Bieslook
Salie
Kervel
Selderij
Lavas
Peterselie
koriander
Tijm
Bonenkruid

Uitleg

Om te beginnen voor dit seizoen een korte uitleg. Er zijn een aantal dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar maar veel gaat ook hetzelfde.

In de oogstbrief vind je alle groenten die die week geoogst kunnen worden. Dit jaar wil ik door middel van een overzichtelijke lijst aangeven welke groenten je kan oogsten hoeveel je ervan kan oogsten en hoe je dit het beste kan doen.

Als je weet welke groenten je kunt oogsten kun je op zoek gaan naar het juiste bordje. Alle groenten zijn voorzien van een duidelijk bordje. Waar er vorig jaar nog met vlaggen werd gemarkeerd welke bedden geoogst kunnen wordt nu met rode lintjes die aangeven welk bed geoogst kunnen worden. De rode linten zal ik om de naambordjes van de groenten knopen. Ook dit jaar gebruiken we de rode vlaggetjes.

Als je de groenten hebt gevonden kun je ze oogst volgens de instructie is de oogstbrief. Ook de hoeveelheden staan dan vermeld.

Recepten

Ook zal er elke week een recept in de nieuwsbrief staan. 1 of meerder groenten die die week geoogst kunnen worden zijn verwerkt in het recept.

Dit jaar wil ik het ook wat anders doen en het iets authentieker maken. Ik zou het leuk vinden om ook recepten van jullie als leden uit te wisselen via de oogstbrief zat we ook van elkaar kookkunsten en oude recepten kunnen geniet.

Heb je een favoriet recept of een bijzondere of oude gerecht overgedragen van generatie of generatie en wil die delen. Stuur de een mailtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Roodlof salade

Deze Italiaanse Roodlof salade, insalata di radicchio is snel te bereiden, kleurrijk, vol van smaak en supergezond. Mocht je geen provolone kaas kunnen vinden gebruik dan kun je emmentaler gebruiken.

Ingredi├źnten

 • 3 kropjes Roodlof
 • 1 sinaasappel, geschild
 • 1 handvol zwarte olijven
 • 1 handvol walnoten
 • 1 handvol kaasblokjes provolone
 • 1 eetlepel olijfolie extra vergine
 • 1 handvol waterkers
 • 1 theelepel balsamico azijn
 • 1 mespuntje zout
 • 1 mespuntje zwarte peper

Bereiden

 • Was de roodlof en snij deze grofweg
 • Snij de sinaasappelpartjes in twee├źn
 • Meng de roodlof met de waterkers, de sinaasappel, de zwarte olijven, de walnoten, de olijfolie, de balsamico , de zwarte peper en het zout

Eet smakelijk!

Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet