Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Deze week zijn de sperziebonen nieuw om te oogsten. Ze staan achterin de tuin. Er is niet heel veel als iedereen 1 maaltijd kan krijgen dat heel mooi zijn. Later komen er nog stambonen aan. Dit duurt nog even.

De boerenkool, spruitkool en knolselderij kunnen ook worden geoogst. Deze zijn deze week ook nieuw.

Alle aardappelen zijn nu ook van het veld. Helaas zijn best wel een deel van de aardappelen gaan rotten door de natte periode van afgelopen weken. We hebben de aardappel opgeslagen in kratjes in de werkplaats meteen om de hoek rechts. Alle verkeerde aardappelen hebben we er zo goed als mogelijk uitgezocht. Neem vooral ook genoeg van de aardappelen mee.

Oogstweek 36

Rucola - Er is een nieuw bed met rucola. Je kunt de rucola 1 cm boven de grond afsnijden. De aardvlooien hebben de rucola ook te pakken gehad. Hierdoor is de rucola niet minder eetbaar of lekker. Je kunt 2 handjes oogsten.

Sperziebonen - De klimbonen hebben al aardige bonen. Je kunt een maaltje bonen oogsten

Paksoi - Je kun 1 paksoi oogsten door hem bij de grond af te snijden.

Koolrabi - Er is weer koolrabi. Je kunt er 1 oogsten.

Snijbiet - Je kunt snijbiet oogsten door de grote bladeren af te snijden, kleine middelste bladeren laat je staan. De plant groeit dan door. Je kunt 5 of 6 grote bladeren oogsten.

Palmkool - Palmkool oogst je door de grote bladeren vanaf onderen af te snijden, wanneer de kleine bladeren blijven blijft de plant doorgroeien. Neem zoveel je nodig hebt.

Knolvenkel - De knolvenkel kun je oogsten door ze bij de grond af te snijden en de wortel te laten zitten. De wortel zal opnieuw een venkel maken. Je kunt 1 knol oogsten.

Bleekselderij - Je kunt de grootst planten oogsten door ze bij de grond af te snijden. Je kunt 1 bleekselderij oogsten.

Rode bietjes - Je kunt 3 a 4 bieten oogsten

Schorseneren - Oogsten door ze met de spitvork los te maken en de wortel uit de grond te halen. Je kan een bosje meenemen.

Aardappelen - Er is ongeveer 20 kilo aardappelen per oogstaandeel beschikbaar. Je kunt de aardappel oogsten van het veld of ze uit de jutte zakken pakken in de werkplaats.

Witte kool - Als je in de witte kool knijpt en hij voelt goed stevig is hij klaar. Je kan een mooi formaat uitzoeken.

Rode kool - Wanneer de krop stevig is is hij klaar om geoogst te worden. Je kunt 1 rode kool meenemen.

Boerenkool - De onderste grote bladeren van de boerenkool kunnen al geoogst worden. Zolang er voldoende van plant blijft staan en de kruin heel is zal hij door blijven groeien. Neem naar behoefte

Spruiten - De plant maakt spruiten aan de stam. Deze kun je er afbreken en vervolgens de aanhechting afsnijden tot er een mooie spruit overblijft. Neem naar behoefte

Knolselderij - De knollen zijn nog niet erg groot maar kunnen al wel geoogst worden. Je kunt 1 knol oogsten door hem met een spitvork op te graven.

Prei - Hier en daar zijn er al een paar preitjes van mooi formaat. Als je 1 ziet kun je hem meenemen. Je kunt 1 of 2 grote prei oogsten.

Rode en witte ui - Je kunt 30 uien van elk oogsten.

Komkommerkruid (bernagie of borage) - Deze makkelijke en mooie bijenplant heeft prachtige bloemen die smaken naar komkommer en daarom ook heerlijk te gebruiken zijn in een salade. Als je bloemen plukt maakt de plant alleen maar meer. De plant staat overal verspreid op de tuin. Je kunt plukken wat je nodig hebt.

Groenten uit de kas - Vanaf nu kun je bepaalde groenten uit de kas oogsten, deze moeten regelmatig worden geoogst zoals courgettes, augurken en komkommers. Daarom zullen er ook kratjes met groenten liggen bij de kas die al geoogst zijn.

Ligt er niks dan kun je gerust even in de kas zelf kijken of er nog een rijpe groente hangt. De oogst is verplaats naar de werkplaats. Daar ligt het niet in de zon en is het koeler.

Aubergine - Je kunt ze oogsten door de vrucht bij het steeltje af te knippen. Je kunt 1 aubergine oogsten.

Paprika - Er zijn verschillende soorten kleuren paprika. Er zijn paarse en rode. Je kunt 2 paprika's oogsten.

Courgettes - De courgette-planten beginnen te produceren. Om te zorgen dat ze dat blijven doen is het belangrijk regelmatig de courgettes te oogsten en ze niet te groot te laten worden. Ze groeien namelijk maar door.Je kunt 1 courgette meenemen.

Augurken - De augurken-planten beginnen ook te produceren. De augurken zijn rauw erg bitter en zijn op die manier niet aan te raden. Ze zijn er om ingemaakt te worden op zuur. Je kunt 1 a 2 augurken meenemen.

Komkommer - Er zijn gele en groene komkommer en sommige zijn stekelige. Je kunt 1 komkommer meenemen.

Rode pepper - Als er een mooie rode pepper hangt kun je deze meenemen.

Tomaten - Er zijn voornamelijk gele cherry tomaten in de kas, deze zijn rijp wanneer ze oranjegeel zijn en je ze een beetje dan inknijpen. Je kunt twee handen tomaten oogsten.

Kruiden op het veld
Basilicum - De basilicum kun je vinden in de tunnelkas aan de linkerkant van de ingang.
Dille
Bieslook
Salie
Kervel
Selderij
Lavas
Peterselie
koriander
Tijm
Bonenkruid

Uitleg

Om te beginnen voor dit seizoen een korte uitleg. Er zijn een aantal dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar maar veel gaat ook hetzelfde.

In de oogstbrief vind je alle groenten die die week geoogst kunnen worden. Dit jaar wil ik door middel van een overzichtelijke lijst aangeven welke groenten je kan oogsten hoeveel je ervan kan oogsten en hoe je dit het beste kan doen.

Als je weet welke groenten je kunt oogsten kun je op zoek gaan naar het juiste bordje. Alle groenten zijn voorzien van een duidelijk bordje. Waar er vorig jaar nog met vlaggen werd gemarkeerd welke bedden geoogst kunnen wordt nu met rode lintjes die aangeven welk bed geoogst kunnen worden. De rode linten zal ik om de naambordjes van de groenten knopen. Ook dit jaar gebruiken we de rode vlaggetjes.

Als je de groenten hebt gevonden kun je ze oogst volgens de instructie is de oogstbrief. Ook de hoeveelheden staan dan vermeld.

Recepten

Ook zal er elke week een recept in de nieuwsbrief staan. 1 of meerder groenten die die week geoogst kunnen worden zijn verwerkt in het recept.

Dit jaar wil ik het ook wat anders doen en het iets authentieker maken. Ik zou het leuk vinden om ook recepten van jullie als leden uit te wisselen via de oogstbrief zat we ook van elkaar kookkunsten en oude recepten kunnen geniet.

Heb je een favoriet recept of een bijzondere of oude gerecht overgedragen van generatie of generatie en wil die delen. Stuur de een mailtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Ge­roos­ter­de sprui­ten met drui­ven en blau­we kaas

Ingrediënten voor 4 personen
350 g geschoonde spruitjes
2 el milde olijfolie
100 g pitloze rode druiven
50 g Blue d'Auvergne blauwaderkaas 50+
30 g gezouten cashewnoten

Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 225 °C. Halveer de spruitjes en verdeel over de ovenschaal. Besprenkel met de olie, schep om en rooster 20-25 min. iets boven het midden in de oven.
  2. Haal ondertussen de druiven los van de tros, verkruimel de kaas en hak de cashewnoten grof.
  3. Neem de spruiten uit de oven en doe ze in een mooie schaal. Voeg de druiven en kaas toe en schep om. Bestrooi met de noten.

Eet smakelijk!

Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet