Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Oops, foutje. De oogstbrief is een dag later. Het is morgen kalender technisch herfst, het is al aanzienlijk kouder s'nachts en het wordt ook al snel weer donker. De planten groeien ook wat minder hard en er komt rust in de tuin.

Neem deze week vooral ook de kolen mee om in te maken. We gaan morgen met de vrijwilligers de meeste kolen van het land halen en neerleggen in de werkplaats. Daar kun je dus makkelijk even wat kolen pakken.

Voor informatie over groenten inmaken is hieronder een mooi link.
https://www.kokenmetkennis.nl/groenten-inmaken/

Of maak gebruik van het recept van deze week.

Oogstweek 39

Rucola - Er is een nieuw bed met rucola. Je kunt de rucola 1 cm boven de grond afsnijden. De aardvlooien hebben de rucola ook te pakken gehad. Hierdoor is de rucola niet minder eetbaar of lekker. Je kunt 2 handjes oogsten.

Sla - Je kunt 1 krop oogsten.

Sperziebonen - De klimbonen hebben al aardige bonen. Je kunt een maaltje bonen oogsten

Paksoi - Je kun 1 paksoi oogsten door hem bij de grond af te snijden.

Snijbiet - Je kunt snijbiet oogsten door de grote bladeren af te snijden, kleine middelste bladeren laat je staan. De plant groeit dan door. Je kunt 5 of 6 grote bladeren oogsten.

Palmkool - Palmkool oogst je door de grote bladeren vanaf onderen af te snijden, wanneer de kleine bladeren blijven blijft de plant doorgroeien. Neem zoveel je nodig hebt.

Bleekselderij - Je kunt de grootst planten oogsten door ze bij de grond af te snijden. Je kunt 1 bleekselderij oogsten.

Rode bietjes - Je kunt genoeg voor een maaltijd oogsten.

Schorseneren - Oogsten door ze met de spitvork los te maken en de wortel uit de grond te halen. Je kan een bosje meenemen.

Wortel - Je kunt genoeg voor een maaltijd oogsten.

Pastinaak - Je kunt genoeg voor een maaltijd oogsten.

Wortelpeterselie - Je kunt genoeg voor een maaltijd oogsten.

Pompoen - Je kunt 1 pompoen meenemen.

Aardappelen - Er is ongeveer 20 kilo aardappelen per oogstaandeel beschikbaar. Je kunt de aardappel oogsten van het veld of ze uit de jutte zakken pakken in de werkplaats.

Witte kool - Als je in de witte kool knijpt en hij voelt goed stevig is hij klaar. Je kan een mooi formaat uitzoeken.

Rode kool - Wanneer de krop stevig is is hij klaar om geoogst te worden. Je kunt 1 rode kool meenemen.

Spitskool - Je kunt 1 kool meenemen.

Boerenkool - De onderste grote bladeren van de boerenkool kunnen al geoogst worden. Zolang er voldoende van plant blijft staan en de kruin heel is zal hij door blijven groeien. Neem naar behoefte

Spruiten - De plant maakt spruiten aan de stam. Deze kun je er afbreken en vervolgens de aanhechting afsnijden tot er een mooie spruit overblijft. Neem naar behoefte

Knolselderij - De knollen zijn nog niet erg groot maar kunnen al wel geoogst worden. Je kunt 1 knol oogsten door hem met een spitvork op te graven.

Prei - Hier en daar zijn er al een paar preitjes van mooi formaat. Als je 1 ziet kun je hem meenemen. Je kunt 1 of 2 grote prei oogsten.

Rode en witte ui - Uien liggen in de werkplaats

Komkommerkruid (bernagie of borage) - Deze makkelijke en mooie bijenplant heeft prachtige bloemen die smaken naar komkommer en daarom ook heerlijk te gebruiken zijn in een salade. Als je bloemen plukt maakt de plant alleen maar meer. De plant staat overal verspreid op de tuin. Je kunt plukken wat je nodig hebt.

Groenten uit de kas - Vanaf nu kun je bepaalde groenten uit de kas oogsten, deze moeten regelmatig worden geoogst zoals courgettes, augurken en komkommers. Daarom zullen er ook kratjes met groenten liggen bij de kas die al geoogst zijn.

Ligt er niks dan kun je gerust even in de kas zelf kijken of er nog een rijpe groente hangt. De oogst is verplaats naar de werkplaats. Daar ligt het niet in de zon en is het koeler.

Aubergine - Je kunt ze oogsten door de vrucht bij het steeltje af te knippen. Je kunt 1 aubergine oogsten.

Paprika - Er zijn verschillende soorten kleuren paprika. Er zijn paarse en rode. Je kunt 2 paprika's oogsten.

Courgettes - De courgette-planten beginnen te produceren. Om te zorgen dat ze dat blijven doen is het belangrijk regelmatig de courgettes te oogsten en ze niet te groot te laten worden. Ze groeien namelijk maar door.Je kunt 1 courgette meenemen.

Rode pepper - Als er een mooie rode pepper hangt kun je deze meenemen.

Tomaten - Er zijn voornamelijk gele cherry tomaten in de kas, deze zijn rijp wanneer ze oranjegeel zijn en je ze een beetje dan inknijpen. Je kunt twee handen tomaten oogsten.

Kruiden op het veld
Basilicum - De basilicum kun je vinden in de tunnelkas aan de linkerkant van de ingang.
Dille
Bieslook
Salie
Kervel
Selderij
Lavas
Peterselie
koriander
Tijm
Bonenkruid

Uitleg

Om te beginnen voor dit seizoen een korte uitleg. Er zijn een aantal dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar maar veel gaat ook hetzelfde.

In de oogstbrief vind je alle groenten die die week geoogst kunnen worden. Dit jaar wil ik door middel van een overzichtelijke lijst aangeven welke groenten je kan oogsten hoeveel je ervan kan oogsten en hoe je dit het beste kan doen.

Als je weet welke groenten je kunt oogsten kun je op zoek gaan naar het juiste bordje. Alle groenten zijn voorzien van een duidelijk bordje. Waar er vorig jaar nog met vlaggen werd gemarkeerd welke bedden geoogst kunnen wordt nu met rode lintjes die aangeven welk bed geoogst kunnen worden. De rode linten zal ik om de naambordjes van de groenten knopen. Ook dit jaar gebruiken we de rode vlaggetjes.

Als je de groenten hebt gevonden kun je ze oogst volgens de instructie is de oogstbrief. Ook de hoeveelheden staan dan vermeld.

Recepten

Ook zal er elke week een recept in de nieuwsbrief staan. 1 of meerder groenten die die week geoogst kunnen worden zijn verwerkt in het recept.

Dit jaar wil ik het ook wat anders doen en het iets authentieker maken. Ik zou het leuk vinden om ook recepten van jullie als leden uit te wisselen via de oogstbrief zat we ook van elkaar kookkunsten en oude recepten kunnen geniet.

Heb je een favoriet recept of een bijzondere of oude gerecht overgedragen van generatie of generatie en wil die delen. Stuur de een mailtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Zoetzure rode kool

Ingrediƫnten
 • 1 rode kool
 • 500 ml rode wijnazijn
 • 500 ml water
 • 150 gram suiker
 • 3 laurierblaadjes
 • 1 ster anijs
 • 1 kaneelstokje
 • 3 eetlepels zout om nacht in te trekken
 • 1 grote weckpot of twee kleinere
Bereidingswijze
 1. Verwijder de twee buitenste bladeren en gebruik die niet.
 2. Snijd de rode kool in kwarten en verwijder de harde kern.
 3. Snijd de rode kool vervolgens in heel dunne reepjes (kan ook in de keukenmachine) en doe ze in een grote kom. Bestrooi met 3 eetlepels zout en laat zo lang mogelijk, het liefste de hele nacht, intrekken. (De rode kool wordt daardoor zachter.
 4. Spoel de rode kool goed af en laat uitlekken in een vergiet. Doe daarna de rode kool in een gesteriliseerde grote weckpot.
 5. Breng in een pan het water met de azijn en suiker aan de kook.
 6. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen en doe het vuur daarna uit. Giet het vocht in de pot, over de rode kool heen. Voeg daarna de laurierblaadjes, het kaneelstokje en het steranijs toe, verdeeld over de pot.
 7. Sluit de pot en laat het ten minste 24 uur staan zonder open te maken.
 8. Als de potten goed gesteriliseerd zijn is de rode kool in ieder geval 3 maanden houdbaar. Na openen bewaren in de koelkast.

Eet smakelijk!

Veel plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet