Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
IMG-20221030-WA0030
Beste Oogstleden,

Yesss, we kunnen spruitjes gaan oogsten! En in het theehuis staan twee vers gemaakte nieuwe zelf-hulpmiddeltjes die beide kunnen helpen tijdens winterse ongemakken, namelijk vlierbessenhoestdrank en longbalsem. Hierover staat helemaal onder in de mail meer informatie.
Deze week te oogsten:

In het veld:
- Nieuw deze week: Spruiten
- Raapstelen
- Rucola
- Groenlof
- Pastinaak
- Aardpeer
- De laatste sperzie- en snijbonen
- Wortelen
- Boerenkool
- Palmkool
- Rode kool
- Witte kool
- Snijbieten
- Prei
- Rode bieten
- Nieuw-zeelandse spinazie
- Beetje andijvie

Voor de kas:
- Salie, bieslook en tijm.


Hieronder vind je meer informatie over de te oogsten groentes van deze week. Met deze week natuurlijk een heerlijk recept met spruitjes.

Nieuw deze week: Spruiten
De kleine kooltjes vind je aan de basis van elk blad. Je oogst ze door ze tussen duim en vingers vast te pakken en naar beneden of naar boven te duwen; zo breek je het spruitje van de steel. Als je oogst neem dan het blad onder de spruit weg. Dan blijft de plant heel lang produceren. Oogst eerst eens 3 a 4 handjes.

Snijd het harde kontje van de spruit, verwijder eventueel de buitenste paar blaadjes als die er niet meer mooi uitzien en spoel de spruit even af onder de kraan. Meestal worden spruitjes eenvoudigweg gekookt. Maar je kunt ze ook bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen en in de oven bereiden, er stamppot van maken of er zelfs soep van trekken.

Recept: Spruitjes uit de oven voor 4 personen

Dit heb je nodig

 • 750 gr spruitjes
 • 1 Ui
 • 125 gr (vegetarische) spekjes
 • 100 gr champignons
 • 1 teen knoflook
 • 100 gr crème fraiche
 • Paprikapoeder
 • Nootmuskaat
 • Peper - naar smaak
 • 75 gr geraspte kaas

Zo maak je het

 • Breng water aan de kook in een pan
 • Snijd de kapjes van de spruitjes en snijd de spruitjes doormidden
 • Doe de spruitjes in de pan en laat 8 minuten koken, totdat de spruitjes beetgaar zijn
 • Zet de oven aan op 175 graden
 • Snipper terwijl de spruitjes koken de ui fijn, snijd de knoflook klein en de champignons in blokjes
 • Bak de ui, knoflook en spekjes drie minuten in een wok
 • Wok de champignons nog even mee en giet de spruitjes af
 • Bak ook de spruitjes even mee, strooi er flink wat paprikapoeder, een beetje nootmuskaat en peper naar smaak bij
 • Vet een ovenschaal in en leg het spruitenmengsel in de schaal
 • Roer de crème fraiche er doorheen
 • Strooi de geraspte kaas er overheen en zet de schaal 15 minuten in de oven

Raapstelen
Raapstelen zijn een heerlijk frisse lichtpittige groente. Raapsteel kun je koken, er soep van maken, ze wokken of roerbakken, kort stoven of gewoon rauw eten, bijvoorbeeld in salades. Oogst zoveel als nodig. Snijd het blad met een mesje net boven de grond af, dus trek het plantje liever niet met wortel en al uit de grond.

Rucola
Er is weer rucola! Snijd het blad met een mesje net boven de grond af, dus trek het plantje liever niet met wortel en al uit de grond. Herinner je je het recept van die lekkere pesto nog? Hieronder nogmaals het recept.

Wat je nodig hebt

– 2 teentjes knoflook
– 150gr rucola
– 75gr zonnebloempitten
– 50gr pecorino kaas
– 100ml goede olijfolie extra vergine
– peper en zout naar smaak

Bereiding

Hak de knoflook fijn. Doe de rucola met de zonnebloempitten, pecorino (in stukjes gebroken) en knoflook in de keukenmachine. Doe hier de helft van de olijfolie bij. Maal dit fijn. De pesto moet net vloeibaar zijn. Voeg nog meer olijfolie toe als het nog te droog is.
Schep de rucola pesto in een potje en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Groenlof
Misschien een ietwat onbekende groente, de smaak ligt tussen die van witlof en andijvie in. Het kan iets bitter zijn. Je kunt de groente rauw verwerken in een salade, roerbakken of in een stampot gebruiken. Oogst de groente op eenzelfde manier als sla.
IMG-20221003-WA0015
Pastinaak
Oogst deze week een bosje van 6 a 8 pastinaken. Je doet dit door de pastinaak bij het onderste deel van het loof uit de grond te trekken. Als het loof afbreekt kun je de pastinaken er met de spitvork uit halen.

20220919_175320
Aardpeer
De aardpeer is een bijzondere groente. Het is een enorme plant, maar enkel de knol is voor consumptie geschikt. Oogst eerst eens zo'n 4 aardperen. Je doet dit door de aardpeer bij het onderste deel van het loof uit de grond te trekken. Als het loof afbreekt kun je de aardperen er met de spitvork uit halen. Op dit moment staat er voor het vak van de aardperen ook een kratje met alvast geoogste aardperen voor jullie klaar.

Er zijn verschillende kleuren aardpeer; van lichtbruin tot wit. De smaak is altijd zoet en een beetje nootachtig. Gebruik aardperen het liefst zo vers mogelijk omdat ze niet lang houdbaar zijn. Als ze heel vers zijn, kun je aardperen ook heel goed rauw eten. Aardpeer kun je daarnaast op dezelfde manier als pastinaak bereiden.
20220919_175240
De laatste sperzie- en snijbonen
Er zijn weer heel wat sperzie- en snijbonen te oogsten! Sperzie- en snijbonen moet je regelmatig oogsten. Als je dat blijft doen, groeien de peulen sneller terug en krijg je een betere oogst. Pluk de peulen door met één hand de plant vast te houden, en met de andere de peul van de plant te plukken. Als je het niet op deze manier doet, neemt de kans op beschadigingen van de plant toe. Pluk van elk soort zoveel als je nodig hebt. Sommige sperzieboontjes zijn wat gelig. Deze zijn niet verkeerd, maar juist erg lekker! Ze zijn nog zachter en romiger van smaak en worden ook wel boterboontjes genoemd.
20220919_175252
Wortelen
De worteltjes zijn ook klaar om geoogst te worden, iedereen kan een bosje van ongeveer 8 a 10 wortels oogsten. Je doet dit door de wortel bij het onderste deel van het loof uit de grond te trekken. Als het loof afbreekt kun je de wortels met de spitvork eruit halen.
Boerenkool
De boerenkool is er lekker vroeg bij dit jaar. Maar dat is helemaal niet erg, want in de zomer kun je de boerenkool heel goed wokken of er chips van maken. De boerenkool oogst je door de onderste bladeren te plukken. Laat wel de bovenste bladeren doorgroeien, zodat de plant de kans krijgt om door te groeien tot een flinke stam. Oogst zoveel als nodig.
IMG-20221030-WA0033
Palmkool
De palmkool lijkt wel wat op boerenkool en staat helemaal voor in de tuin.
Oogst vooral alleen de grootste en onderste bladeren die je nodig hebt. De bladeren erboven groeien weer verder. Tot de vorst, dan staat de groei stil..
Palmkool bevat 1 lange dikke nerf die wat vezelig kan zijn en langer de tijd nodig heeft om goed gaar te koken. Als je in de keuken het blad in je ene hand neemt en de nerf tussen duim en vingers van je andere hand, kun je het blad makkelijk van en langs de nerf ‘rissen’.

Naast wokken, kun je er ook een lekkere soep van maken!
IMG-20221030-WA0028
Rode- en Witte kool
De rode en witte kool staan naast elkaar op het veld net na de zonnebloemen aan de rechterkant van het pad. Je kunt de kolen oogsten door de krop eruit te snijden. Voor nu kun je kiezen om of 1 witte kool of 1 rode kool mee te nemen.
Snijbieten
De snijbieten staan links achterin en net als bij alle andere te oogsten groente staat er een vlaggetje en bordje bij. Oogst zoveel als je wilt door buitenste stengels laag bij de grond af te snijden, zo krijgen ze de kans om opnieuw te groeien. Snijbieten kun je goed wokken of gebruiken in een stamppot.
20220726_155109
Prei
Je kunt de prei oogsten door hem voorzichtig uit de grond te trekken. Zit de prei te vast dan kun je een spitvork gebruiken om de grond eromheen los te maken. Je kunt 1 grote prei oogsten.
IMG-20221030-WA0029
Rode bieten
Je kunt een bosje van ongeveer 8 rode bieten oogsten. Kies de grootste bieten die je kunt vinden.
Nieuw-zeelandse spinazie
Vergeet de Nieuw-Zeelandse spinazie niet te oogsten, het is een lekkere zomergroente waar je lang van kunt oogsten. Lijkt veel op spinazie: het blad heeft dezelfde smaak en kun je op dezelfde manier gebruiken.
Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je het blad, niet de hele plant. De plant blijft groeien, wordt steeds groter en en gaat uitlopers maken. Je kunt het blad oogsten maar ook de toppen van die uitlopers. Hoe meer je dat doet, hoe meer de plant zal vertakken. Op de afbeelding hieronder vind je waar je de spinazie kunt oogsten, oogst zoveel als je wilt.
20220704_151014
Beetje andijvie
Er staat nog een beetje andijvie in het veld! Ietwat verdekt aan de achterzijde van het veldje, rechts voorin de tuin. Oogst 1 of 2 kroppen door een krop laag bij de grond af te snijden.
Voor de kas: Salie, Bieslook en Tijm.
Vergeten jullie niet om wat lekkere kruiden uit het tuintje voor de grote kas te oogsten? Er is meer dan genoeg en altijd een fijne en gezonde toevoeging aan je eten.
20220919_175213
In het theehuis

Vandaag is er nieuwe longbalsem en vlierbessenhoestdrank gemaakt, twee fijne middeltjes die aankomende winter misschien wel goed van pas kunnen komen. Ze staan vanaf morgen te koop in het theehuis!

Longbalsem

Ingrediënten: ghee (geklaarde roomboter), bijenwas, salie, tijm, etherische oliën: eucalyptus, rozemarijn, pepermunt, kaneel & kruidnagel

Bij verkoudheid, een loopneus, hoest en benauwdheid wat zalf ter grootte van een erwt tussen de vingers verwarmen en uitsmeren op de borst. Herhalen op de rug. Warm inpakken en het liefst rust nemen. Een klein beetje op het voorhoofd kan ook (niet te dicht bij de ogen, neus of mond in verband met irritatie) en het wordt soms toegepast bij hoofdpijn of migraine. De zalf kan daarnaast dun op de slapen of polsen worden aangebracht. In kleine hoeveelheden ook geschikt voor baby’s.

Breng vooraf wat zalf aan in de holte van de elleboog om eventuele allergie te testen. Als er binnen 24 uur geen reactie optreedt, mag je de zalf gebruiken.
De zalf is buiten de koelkast minstens een jaar houdbaar en in de koelkast nog langer.

Een potje kost 4,5 euro.

Vlierbessenhoestdrankje

Ingrediënten: vlierbessen, water, oersuiker, kaneel, kruidnagels & gember

Vlierbessen werken heel goed tegen nare hoestbuien, ondersteunend bij verkoudheid en griep, koortsverlagend en ondersteunend bij COPD. De bessen helpen om taai slijm op te lossen en ze verstevigen de slijmvliezen. Ook bij de eerste tekenen van griep is het goed om vlierbessenhoestdrank te nemen. Er zit een stofje in (sambucine) die voorkomt dat griepvirussen gezonde cellen binnen kunnen dringen. Verder zitten er onder andere vitamine c en looistof in, dat zijn stoffen die het lichaam sterker maken en de afweer algemeen verbeteren.

Gebruiken: neem bij hoest en griep ieder uur een theelepel. Neem ter ondersteuning van de weerstand of bij COPD 1 tot 3 theelepels per dag. Maak een flesje van 50 ml op als kuur. Zolang je het flesje niet openmaakt, is de drank minstens 2 jaar houdbaar. Is het flesje eenmaal open, bewaar het dan in de koelkast en maak het binnen 3 weken op.

Een flesje van 50 ml kost 4 euro.
Een gezins flesje van 100 ml kost 7 euro.
vlier
Een fijne week toegewenst!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet