Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Goedenavond oogstgenoten,

Deze week is de nazomer dan toch echt voorbij en zakken de temperaturen. Het is dus genieten van al het vers zolang het nog kan. Afgelopen zaterdag konden we tijdens de Duurzaamheidsmarkt genieten van een proeverij met groentes van de tuin. Een van de hoogtepunten was de ingemaakte snijbiet die we jullie graag meegeven als recept van de week. Er is zoveel snijbiet en het staat er prachtig bij dus pluk zoveel je wilt. Er is genoeg voor iedereen en met dit recept kun je de snijbiet goed bewaren.

In de werkplaats:

Aardappelen - De frieslanders (gele aardappellen) zijn op, maar we hebben nog de heerlijke Aloutte (rode aardappel) op voorraad.

Naast de werkplaats:

Een bijzondere vermelding voor de tomaten. Het zijn er heel veel en pluk zoveel als je kan! Kijk goed tussen de bladeren en je vindt zo waar flinke trossen vol met cherrytomaten, tijgertomaten en roze tomaten. Naast de werkplaats vind je ze groeiend tegen het hek aan. En ook aan het einde van de boomgaard (langs de buitenmuur van de werkplaats) vind je tomaten langs de strobalen. Pluk zoveel je kan!

In de tuin:

Het kolen vak is dit jaar flink aangetast door de slakken, maar door de lange periode van droogte hebben de slakken zich ingehouden en hebben veel kolen zich toch nog weten te ontwikkelen. Er staat veel gras, maar hiertussen kun je allerlei mooie kolen vinden:

Snij de grote kolen er uit waarvan je denkt dat ze groot genoeg zijn. Je vindt onder andere: Groene kool (buitenste rand van het kolen vak), rode kool, spitskool, romanesco (brocolli), bloemkool en chinese kool. Je hoeft hiervoor niet op de vlaggetjes te letten.

Paksoi - De paksoi gaat super goed. Pak zoveel je wilt. Net als snijbiet te oogsten door de bladeren er af te snijden. Echt super lekker in wok of stoofgerechten.

Snijbiet - Zie het recept van deze week. Onbeperkt! Heerlijk om te wokken, stoven, of rauw in de salade. Pak zoveel je wil er is meer dan genoeg. Afsnijden 5 cm boven de grond.

Eikenbladsla - Er is weer veel verse eikenbladsla en deze komende weken geoogst worden. Pak de grotere kroppen er tussen uit. Voor ieder lid TWEE.

Boerenkool - snijd de bladeren van de plant en neem genoeg mee voor een maaltje.

Palmkool - Prachtige koolplant die er een beetje uitziet als een palmboom. Je kunt de bladeren blijven plukken. Pak genoeg voor een maaltje. Lekker om te stoven of te wokken.

Recept week 44 - Snijbietstelen op zoetzuur


Snijd een flinke hoeveel snijbiet als je dit gerecht wilt maken, er is genoeg voor iedereen!

Voorbereidingstijd:10 minuten
Kooktijd:20 minuten

INGREDI√čNTEN
  • 200 gram snijbietstelen of zilverstelen
  • 250 milliliter rode wijnazijn
  • 300 milliliter water
  • 120 gram suiker
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 3 kruidnagels
  • 1 theelepel zout
  • 1 laurierblad
Snijd het blad van de snijbietstelen af en snijd de stelen op de gewenste lengte. Breng een pan met water en zout aan de kook. Zet een kom met ijswater klaar.
Doe de snijbietstelen in de pan zodra het water kookt. Kook de stelen 1 1/2 minuut en indien nodig langer als je dikke stelen hebt. Ze moeten nog wel knapperig blijven. Giet de pan af en doe de stelen meteen in de bak met ijswater. Laat de stelen vervolgens uitlekken in een vergiet en doe ze in een glazen pot. Dit kan een grote augurkenpot zijn maar of een glazen weckpot.
Breng nu wijnazijn, water, suiker, peperkorrels, chilivlokken, kruidnagel, zout en laurierblad in een pan aan de kook. Laat het even goed koken en giet het over de snijbietstelen in de glazen pot. Giet de pot zo vol mogelijk zodat er zo min mogelijk zuurstof in de pot zit. Draai de deksel erop en zet het op zijn kop. Bewaar het wel in de koelkast. De snijbietstelen op zoetzuur zijn een paar weken te bewaren. Lekker bij stevige winter- of herfstkost. Eet smakelijk!

Eet smakelijk!


Met vriendelijke groet,

De Tuinders
snijbietstelen-op-zoetzuur
MailPoet