Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Beste vrienden van de tuin,

De afgelopen twee weken is de tuin echt tot leven gekomen, alle planten groeien nu flink en het gonst van de bijen en andere insecten. Met zo nu en dan wat geknor op de achtergrond.

Biggetjes op de tuin!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. We hebben biggetjes op de tuin! De twee biggen zijn een kruising tussen een bonte bentheimer en een wolvarken (Mangalica). Ze hebben het enorm naar hun zin en zijn al bijna handtam.

Ze worden ingezet om het onkruid los te woelen en op te eten, dat vinden ze heerlijk. We zetten steeds een stukje van de tuin af met schrikdraad en dan mogen de varkens al het onkruid opeten. Als ze klaar zijn na een aantal weken worden ze verplaats naar het volgende stukje.
Biggetjes
Varkens kunnen ook perfect snijafval van groentes omzetten in mest. De mest composteren we samen met ander groenafval en komt zo weer terug op de tuin. Er komt nog een inzamelpunt op de tuin voor snijafval voor de varkens.

Opentuindag

De opentuindag was een groot succes, er was veel belangstelling voor de tuin. Het was een volle dag met veel rondleiding, gezelligheid en interessante gesprekken. Er zijn een aantal nieuwe leden bij gekomen en ook is er een bijenkast aangeboden voor op de tuin.

Meer insecten!

Om de insecten op de tuin extra plekjes te geven om te kunnen schuilen en eitjes te leggen staat er nu ook een insectenhotel tussen de hazelaar en bessenstruiken. Op elke plank komen andere materialen waar verschillende insecten hun ideale plek kunnen vinden. Zo is er een plank met boomstammen met gaten en holle rietstengels waar solitaire bijen graag in zitten en een nest maken.

Door veel bloemen op de tuin te zaaien maken we het nog eens extra aantrekkelijk voor de insecten om langs te vliegen. Zo komen de eerste zonnebloemen al boven en ook de goudsbloemen laten zich al zien.
insectenhotel

Nog maar twee weken

Nog maar twee weken en dan kunnen de eerste groenten worden geoogst, kropjes sla, radijs, rucola en raapstelen. De andere groenten groeien ook hard en zien er mooi uit, de tuin wordt voller en rijker met de dag.

Ook de fruithaag en windsingel beginnen vorm te krijgen en vormen een heerlijk thuis voor allerlei insecten. Tussen de struiken en boompjes maaien we niet zodat wilde kruiden de kans krijgen om tot bloei te komen. Zo staat bijvoorbeeld hondsdraf in bloei en daar gonst het van de bijen.
rode kool

Oogstgenoot worden?

Ben je nog geen oogstgenoot? Stuur dan een mailtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Als je oogstgenoot heb je de volgende twee opties:
Jaarlidmaatschap €250 - Je kan het hele jaar door elke week groenten oogsten voor 2 personen
10 Rittenkaart €100 - Je kan tien weken naar keuze groenten oogsten voor 2 personen.

Voor meer informatie over oogstgenoot worden kun je terecht op de website.
Bedankt voor het lezen en graag tot ziens op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet