Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Deze week twee korte mededelingen.

De groentebedden willen we elk jaar weer gebruiken en om bodemverdichting te voorkomen willen we ook niet meer op de bedden lopen. De bedden hebben we een breedte gegeven zodat je vanaf het pad het midden kan bereiken zonder op het bed te hoeven staan. Als er geen bodemverdichting plaats vind zullen de planten zich beter kunnen wortelen wat leid tot robuuste planten die minder vatbaar zijn voor ziekten met een grote opbrengst. Hierbij dus het verzoek om vanaf de padden te oogsten.

Als tweede, we hebben lange bedden met groentes. Vaak wordt er aan het begin van het bed dichtbij het hoofdpad het meest geoogst terwijl de mooiste groenten vaak verder op staan. Bij deze de uitnodiging om naar het eind van het bed te lopen en te kijken hoe mooi de groenten daar zijn.

Oogstweek 27

Rode sla, groene sla en eikenbladsla - De kroppen sla staan verstopt tussen de kolen. Door de ruimte tussen de kolen te gebruiken nu ze nog klein zijn kunnen we optimaal gebruik maken van de ruimte. Je kan een krop oogsten door hem ligt opzij te duwen en bij de grond af te snijden, op die manier kun je hem in zijn geheel oogsten. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Radijs - Doorgeschoten. De radijsje zijn flink door gegroeid, ze zijn inmiddels gaan schieten, de grote radijsjes worden dan wat taaier. Ze zijn nog steeds heel lekker. Je kan de grote radijsjes oogsten door ze met een lichte draai bewegen uit de grond te trekken. Het jonge blad van de radijsjes kun je ook eten, dit is lekker in de salade of pesto. Ondanks de kleine gaatjes die de aardvlooien in het blad hebben gemaakt zijn ze nog heel lekker. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt. Snoep ook vooral een paar terwijl je aan het oogsten bent.

Rucola - Doorgeschoten. Dit betekend dat de rucola bloemen aan het vormen is. Dit kan de smaak een beetje doen veranderen. De bloemen van de rucola zijn ook eetbaar en een mooie versiering van een salade. De bloemstengel is niet heel lekker. Rucola is een pittig blaadje met een nootachtige smaak, heerlijk in de salade of bij de pasta. Je kan de rucola oogsten door een heel bosje vast te pakken en dan 2 centimeter boven de grond af te snijden. Het afgesneden plantje groei weer uit voor een tweede snede. Ook hier hebben de aardvlooien een hapje genomen Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Raapstelen - Doorgeschoten. Raapstelen zijn licht pittige koolblaadjes die lekker zijn als rauwkost of gestoofd. Natuurlijk kun je nog steeds de goede stelen eruit zoeken en eten. Net als de rucola kun je ze oogsten door ze 2 centimeter boven de grond af te snijden. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Knolvenkel - De knolvenkel is klaar om te oogsten, je kan de knol oogsten door de knol onderaan bij de grond af te snijden, net boven de wortel is hij het makkelijkst om te snijden. . Venkel heeft een dropachtige smaak die goed samen gaat met appel en rode bieten in een salade. Je kan van de toppen heerlijke verse venkelthee zetten. Je kan een 1 knolvenkel oogsten.

Palmkool - De palmkool heeft nu voldoende groei gehad om de eerst bladeren van onderaf te oogsten. Je kan de onderste bladeren afbreken of afsnijden met een mesje. Laat voldoende jonge bladeren staan zodat de palmkool kan door groeien. Als je goed oogst kun je bijna het hele jaar door van de palmkool genieten. Palmkool is een heerlijk koolblad dat vergelijkbaar is met boerenkool alleen veel zoeter en er hoeft geen vorst overheen. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Boerenkool - Net als palmkool kunnen bij boerenkool de onderste bladeren worden geoogst. Door de geoogste bladeren thuis een nacht in de vriezer te leggen worden de bladeren veel lekkerder. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Koolrabi - Geschild kun je de zoete koolrabi rauw eten. Zo kun je het beste van de smaak genieten. Je oogst de koolrabi door hem bij de grond af te snijden. Je kan 2 koolrabi oogsten.

Snijbiet - De buitenste grote bladeren van de snijbiet kunnen worden geoogst. Dit doe je door de bladeren bij de stengel los te snijden van de rest van de plant. Zorg dat van elke plant voldoende jonge bladeren overblijven zodat de plant verder groeit. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Meiraap - Meiraap zijn knolletjes die net wat groter zijn dan radijs, ze zien er fantastisch uit met aan de bovenkant paars en de onderkant wit. Je kan ze gewoon uit de grond trekken. Je kan 4 tot 5 raapjes oogsten

Prei - Het mooie van prei en andere gewassen in de look familie is dat ze op moment eetbaar zijn. Hoewel de prei nog niet volgroeid is kan er al wel geoogst worden. Je kan 3 of 4 preitjes oogsten.

Tuinbonen - De eerst tuinbonen zijn klaar. De dikke peulen aan de onderkant van de plant kun je als eerst oogsten. Als je de dikke peulen open maakt vind je heerlijke boontjes. Je kan 2 volle handen oogsten.

Witte kool, spitskool en savooie kool - De kolen zijn al behoorlijk groot en klaar om te oogsten. Ze kunnen nog wat langer staan maar als jonge kolen zijn ze ook heerlijk. Je kan ze oogsten door ze af te snijden waar de kool begint. De rest van de koolplant mag bij de varkens in worden gegooid. Oogsten naar behoefte. Er is genoeg.

Bloemkool en Broccoli - Bloemkool en broccoli hebben maar een klein moment dat het perfecte kropjes zijn. Ze gaan snel schieten bij warm weer en zijn gevoelig voor vraat. Oogst vooral de grootste kolen. Wanneer de kolen gaan schieten worden ze minder compact en groeien ze meer omhoog en naarbuiten. Ze zijn dan nog wel lekker alleen niet zoals je ze gewend bent. Je kan van beide één kool oogsten.

Sugarsnaps en peulen - Dit zijn groenten die het het best doen in het koele voorjaar. In de hitte van de zon worden de planten al snel geel. De peulen kunnen dan ook wat taaier worden en de erwten bevatten dan meer zetmeel en minder suikers. Je kan van beide oogsten naar behoefte.

Capucijners - De eerst capucijners zijn ook klaar. De peulen zijn klaar om te oogsten als ze al flink zijn gezwollen. De erwten zijn nu nog lekker zoet. Je kan 2 handen vol oogsten.

Rode bieten - De meeste bieten hebben nu een mooi formaat bereikt. Zoek de mooie grote bieten er tussen uit, de kleinere bietjes krijgen dan meer ruimte en kunnen nog even door groeien. Je kan een bosje van ongeveer 6 tot 8 bieten oogsten.

Dille en koriander - Deze kruiden zijn klaar om te oogsten. Je kan een paar takjes oogsten.

Schieten

Door de warme dagen van afgelopen week en de nog steeds iets droge grond kunnen sommige groenten snel gaat schieten. Dit betekend dat ze zich klaarmaken om bloemen te gaan vormen en daarna zaad te verspreiden. Veel groenten worden minder lekker als ze gaan schieten, ze verliezen vaak kun zachte smaak en kunnen vezelig en taai worden.

Een aantal uien en rucola zijn nu aan het schieten. De rucola krijgt mooie witte bloemen en de uien vormen ook al een lange stengel met daaraan het begin van een bloem. Door de bloem weg te halen kan het schieten worden uitgesteld.

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Rode bieten en venkel met geitenkaas

Ingrediënten
Voor 4 personen
1 venkel
3 rode bieten, voorgekookt
2 fris zoete appels
2 eetlepels olijfolie
1 dl balsamicoazijn
200 g zachte geitenkaas
50 g geroosterde pijnboompitten
Fijn zeezout en zwarte peper


  1. Kook de rode bietjes gaar.
  2. Verwijder de buitenste bladeren van de venkel. Snijd de rest van de knol flinterdun en leg in koud water.
  3. Snijd de rode biet en appel in blokjes en meng deze met de olijfolie. Kruid met zout en peper.
  4. Verdeel de rode biet en appel over vier borden. Leg hierop wat van de venkel en bestrooi met pijnboompitten en plukjes dille. Brokkel hierover de kaas en besprenkel met de balsamicosiroop.
  5. Serveer met vers brood.
Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet