Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste vrienden van de tuin,

Alweer een tijd geleden sinds de laatste nieuwsbrief en er is het één en ander gebeurd op de tuin. De afgelopen 3 weken is er enorm veel gegroeid op de tuin. Zo zijn de zonnebloemen al zeker een meter hoog en over een week staan ze volledig in bloei. Ook de biggen zijn enorm gegroeid, het zijn al lang geen "biggetjes" meer.
foto colage

De oogst van nu

Op dit moment hebben we maar liefst 26 groente, bloemen en kruiden die klaar zijn om geoogst te worden. De oogstgenoten lopen regelmatig met een boodschappentas vol met groenten de tuin weer af. Op dit moment hebben we het volgende te oogsten.

Rode sla, groene sla en eikenbladsla
Radijs
Palmkool
Boerenkool
Koolrabi
Snijbiet
Meiraap
Prei
Witte kool
Spitskool
Savooie kool
Bloemkool
Broccoli
Rode kool
Tuinbonen
Sugarsnaps
peulen
Capucijners
Rode bieten
Wortel
Dille
koriander
Kervel
Karwei
Goudsbloem, komkommerkruid en korenbloem

Markt bij de kloosterkerk

Tijdens het evenement "de kerkennacht" stonden we op de markt bij de kloosterkerk. Het was een leuke markt en er was veel belangstelling voor de groeien en de zelfoogsttuin. Na de markt was er voor alle aanwezigen een uitgebreide maaltijd. Deze maaltijd was bereid met groenten van de zelfoogsttuin. Het was een groot succes en ieder was erg enthousiast over het lekker eten.

In de avond stond de "preek voor de leek" op het programma. René Paas, commissaris van de koning in de provincie Groningen, sprak over goed bewaarde geheimen. Hij noemde onder meer in zijn verhaal de zelfoogsttuin.

"Wie hier in Ten Boer over de Wolddijk loopt en goed oplet, kan een klein bordje ontdekken. Met een tekst: ‘Zelfoogsttuin’. Eerst valt het niet op, maar daarna weet je er van. Je hebt de tuin gezien, de boomgaard bekeken. En alle keren daarna dat je er langskomt, denk je honderd meter van te voren al: zo direct heb je links de zelfoogsttuin. Je kunt lid worden. En zelf oogsten.

Wat een mooi principe eigenlijk, zo’n tuin. Je kunt er letterlijk en figuurlijk de vruchten plukken van samenwerken. Met mensen die dat ook willen. Als je de krachten bundelt, de kennis en ervaringen deelt, ben je in staat om iets van de grond te krijgen wat anders niet was gelukt. Omdat het een te groot karwei is om in je eentje te klaren. En wat is het mooi om er achter te komen dat de anderen met wie je er aan begint, net zo genieten van de samenwerking."

Wie nieuwsgierig is naar het volledige verhaal kan op deze link klikken. Klik hier.

Opendag Woldwijk

6 juli, afgelopen zaterdag was de opendag van Woldwijk. Alle initiatieven waren van de partij en zo ook de zelfoogsttuin. Tijdens de opendag was de tuin open voor bezoek en op twee momenten op de dag was er een rondleiding over het hele gebied.

Er was veel belangstelling uit de buurt voor alle projecten. De opkomst was fantastisch met zeker wel 100 mensen die het gebied aan deden. Naast de rondleiding konden de gasten genieten van pizza's uit de pizzaoven, pannekoeken en live muziek. Kortom het was een zeer geslaagde opendag.

Op de tuin kon je biggetjes aaien en oogsten zoals de oogstgenoten dat ook doen. De kinderen en de biggetjes hebben enorm van elkaar genoten. Het was een groot succes!

In de noorderkrant verscheen nog een artikel naar aanleiding van de opendag. In het artikel is goed de sfeer te proeven van tijdens de opendag.

Zo schreven ze: " De coöperatie Woldwijk in Ten Boer oogstte zaterdag bewondering tijdens de open dag. Vooral over de hoeveelheid zaken die in relatief korte tijd zijn bereikt."

Wie het hele artikel wel lezen kan hier klikken.
foto rondleiding

Aardappels rooien en eetcafe 27 juli

De aardappelen kunnen bijna gerooid worden. We organiseren daarom een rooidag op 27 juli met als afsluiting dat we de eerste gerooide aardappel samen frituren tijdens het eerste Eetcafe in de wereldwoonkamer.

We beginnen met het rooien van de aardappelen om 1 uur. Aansluitend is het Eetcafe in de wereldwoonkamer. De aardappelfrieten worden gefrituurd op open vuur. Er is dan ook lekkere salade. Alles van de tuin.

Als je graag wil helpen met het rooien van de aardappelen en na afloop wil geniet van super verse friet. Stuur dan een mailtje naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Bedankt voor het lezen en graag tot ziens op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet