Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Afgelopen zaterdag hebben we met een groepje oogstgenoten en vrienden de aardappelen gerooid. Wat een fantastische oogst met mooie grote aardappelen, de opbrengst was enorm. Ook was het leuk om samen de handen uit de mouwen te steken.

Na afloop was er een zeer geslaagd patatfeest waar ik alleen maar blije gezichten heb gezien. Het was een perfecte dag.

De geoogste aardappel staan nu in kratjes in de schuur onder de grote doek meteen bij de tuinhoek. Vanaf de tuin kun je bij de schuur komen via het bruggetje.

Deze week ga ik ook de uien oogsten en deze droge in de zon, daarna drogen ze na in de schuur. Ze kunnen nu ook geoogst worden.

Oogstweek 31

Rode sla, groene sla en eikenbladsla - Doorgeschoten De meeste kroppen sla zijn nu aan het doorschieten. Ze strekken zich uit om zoveel mogelijk zonlicht te krijgen zodat ze bloemen en zaad kunnen maken. Ze staan overal verstopt dus als je één vind oogst hem gerust, ook als er geen vlaggetje bij staan. Je kan een krop oogsten door hem ligt opzij te duwen en bij de grond af te snijden, op die manier kun je hem in zijn geheel oogsten. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Radijs - Er zijn nieuwe radijsjes, ze zijn erg pittig vanwege de zonnige dagen. Het zijn drie verschillende soorten door elkaar, gewone rode, lange witte en paarse. Sommigen zijn nog klein dus zoek een mooi formaat ertussen uit. Je kunt een bosje van 5 tot 6 radijsjes oogsten.

Knolvenkel - De nieuwe knolvenkel hebben nu een mooi formaat. Ze kunnen dus weer geoogst worden, je mag de grootste er tussen uit oogsten. Je kan een 1 knolvenkel oogsten.

Palmkool - Je kan de onderste bladeren afbreken of afsnijden met een mesje. Laat voldoende jonge bladeren staan zodat de palmkool kan door groeien. Palmkool is een heerlijk koolblad dat vergelijkbaar is met boerenkool alleen veel zoeter en er hoeft geen vorst overheen. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Boerenkool - Net als palmkool kunnen bij boerenkool de onderste bladeren worden geoogst. Door de geoogste bladeren thuis een nacht in de vriezer te leggen worden de bladeren veel lekkerder. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Koolrabi - Geschild kun je de zoete koolrabi rauw eten. Zo kun je het beste van de smaak genieten. Je oogst de koolrabi door hem bij de grond af te snijden. Je kan 2 koolrabi oogsten.

Snijbiet - De buitenste grote bladeren van de snijbiet kunnen worden geoogst. Dit doe je door de bladeren bij de stengel los te snijden van de rest van de plant. Zorg dat van elke plant voldoende jonge bladeren overblijven zodat de plant verder groeit. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Meiraap - In de loop van de week wil ik alle meirapen van het land halen en in een kratje in de schuur zetten. Ze zijn al een beetje oud en vezelig, voor wie wil bewaar ik ze nog even. neem zoveel je nodig hebt.

Prei - Het mooie van prei en andere gewassen in de look familie is dat ze op moment eetbaar zijn. Je kan 3 of 4 preien oogsten.

Tuinbonen,Sugarsnaps, peulen en Capucijners - Deze peulen zijn uit het seizoen, het is nu veel te warm en de planten sterven af. Ze liggen in een kratje in de schuur. De meeste peulen kunnen nu niet meer zo lang bewaart worden. neem zoveel je nodig hebt.

Witte kool, spitskool en savooie kool - Je kan ze oogsten door ze af te snijden waar de kool begint. De rest van de koolplant mag bij de varkens in worden gegooid. Oogsten naar behoefte. Er is genoeg.

Bloemkool en Broccoli - Bloemkool en broccoli hebben maar een klein moment dat het perfecte kropjes zijn. Ze gaan snel schieten bij warm weer en zijn gevoelig voor vraat. Oogst vooral de grootste kolen. Wanneer de kolen gaan schieten worden ze minder compact en groeien ze meer omhoog en naar buiten. Ze zijn dan nog wel lekker alleen niet zoals je ze gewend bent. Je kan van beide één kool oogsten.

Rode kool - De rode kool is ook al klaar, hier en daar verschijnen de eerste mooie kolen. Ze zijn klaar als ze goed stevig aanvoelen. Je kunt 1 kool oogsten.Rode bieten - De meeste bieten hebben nu een mooi formaat bereikt. Zoek de mooie grote bieten er tussen uit, de kleinere bietjes krijgen dan meer ruimte en kunnen nog even door groeien. Je kan een bosje van ongeveer 6 tot 8 bieten oogsten.

Wortel - De worteltjes zijn klaar. Ze kan de grote wortels er tussen uitzoeken door de bovenkant een beetje uit te graven. De wortel met het meeste loof zijn meestal het grootst. Je kunt een bosje van 6 of 7 wortels oogsten.

Dille en koriander - Deze kruiden zijn klaar om te oogsten. Je kan een paar takjes oogsten.

Bosui - Je kan 4 of 5 uitjes oogsten.

Witte en rode uien en sjalotten - Deze week ga ik ook de uien oogsten en deze droge in de zon, daarna drogen ze na in de schuur. Ze kunnen nu ook geoogst worden. Je kan 2 of 3 uien nemen en 3 of 4 sjalotten.

Goudsbloem, komkommerkruid en korenbloem - Dit zijn bloemen die er fantastisch uit zien, maar je kunt ze ook eten en je gerechten er extra mooi mee maken. Pluk dus gerust de bloemen op de eerste twee bedden van de tuin. Goudsbloemen zijn de geel en oranje bloemen. Komkommerkruid zijn de wollige blauwe bloemetjes en de korenbloemen zijn de hogere bloemen die varieren van witroze tot paarsblauw. Je kunt een mooi boeketje plukken.

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Rode uiensoep

40 gram boter
500 gram rode uien
1 liter bouillon (van tablet)
1 laurierblad
handje geraspte kaas (pittige)
4 sneetjes brood
1 theelepel peterselie

Verhit een pan op het vuur en verhit de boter. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Bak de ringen aan in de pan met de boter en bak al omscheppend in 15 min goudbruin. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Voeg de bouillon en het laurierblad toe aan de soep en laat 30 min zachtjes koken. Bestrooi de sneetjes brood met wat kaas en peterselie en rooster ze 5 min in de oven. Schep de soep in soepkommen en leg de sneetjes stokbrood op de soep

Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet