Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Er liggen nu een aantal groenten in de schuur. De schuur is open als ik op de tuin ben. Dat is meestal op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

In de schuur liggen:
Aardappelen
Uien
Sjalotten
Courgettes
Tomaatjes (zodra ze klaar zijn)
Pompoenen (zodra ze klaar zijn)
Komkommer (zodra ze klaar zijn)

Oogstweek 32

pluksla - Er is weer nieuwe sla klaar, hier en daar staat wat. Als je een mooie grote plant ziet kun je de buitenste bladeren oogsten. De sla zal dan doorblijven groeien en nieuwe bladeren maken. Neem zoveel bladeren je nodig hebt.

Knolvenkel - De nieuwe knolvenkel hebben nu een mooi formaat. Ze kunnen dus weer geoogst worden, je mag de grootste er tussen uit oogsten. Je kan een 1 knolvenkel oogsten.

Palmkool - Je kan de onderste bladeren afbreken of afsnijden met een mesje. Laat voldoende jonge bladeren staan zodat de palmkool kan door groeien. Palmkool is een heerlijk koolblad dat vergelijkbaar is met boerenkool alleen veel zoeter en er hoeft geen vorst overheen. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Boerenkool - Net als palmkool kunnen bij boerenkool de onderste bladeren worden geoogst. Door de geoogste bladeren thuis een nacht in de vriezer te leggen worden de bladeren veel lekkerder. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Koolrabi - Er zijn nog enkele koolrabi. Geschild kun je de zoete koolrabi rauw eten. Zo kun je het beste van de smaak genieten. Je oogst de koolrabi door hem bij de grond af te snijden. Je kan 2 koolrabi oogsten.

Snijbiet - De buitenste grote bladeren van de snijbiet kunnen worden geoogst. Dit doe je door de bladeren bij de stengel los te snijden van de rest van de plant. Zorg dat van elke plant voldoende jonge bladeren overblijven zodat de plant verder groeit. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Prei - Het mooie van prei en andere gewassen in de look familie is dat ze op moment eetbaar zijn. Neem zoveel je nodig hebt.

Witte kool, spitskool en savooie kool - Je kan ze oogsten door ze af te snijden waar de kool begint. De resten van de koolplant mag bij de varkens in worden gegooid. Als je graag kolen wil inmaken neem dan gerust een paar mee. Oogsten naar behoefte. Er is genoeg.

Rode kool - De rode kool is ook al klaar, hier en daar verschijnen de eerste mooie kolen. Ze zijn klaar als ze goed stevig aanvoelen. Je kunt 1 kool oogsten.

Rode bieten - De meeste bieten hebben nu een mooi formaat bereikt. Zoek de mooie grote bieten er tussen uit, de kleinere bietjes krijgen dan meer ruimte en kunnen nog even door groeien. Je kan een bosje van ongeveer 6 tot 8 bieten oogsten.

Wortel - De worteltjes zijn klaar. Ze kan de grote wortels er tussen uitzoeken door de bovenkant een beetje uit te graven. De wortel met het meeste loof zijn meestal het grootst. Je kunt een bosje van 6 of 7 wortels oogsten.

Schorseneren - Je oogst de wortel door hem voorzichtig recht omhoog uit de grond te trekken. Je kun 3 of 4 wortels oogsten

Dille, peterselie, tijm en koriander - Deze kruiden zijn klaar om te oogsten. Je kan een paar takjes oogsten.

Bosui - Je kan 4 of 5 uitjes oogsten.

Witte en rode uien en sjalotten - De rode en witte uien en de sjalotten liggen te drogen in de schuur. Ze liggen een beetje in de weg, als je ze zelf thuis wil drogen neem dan gerust een aantal mee. Neem naar behoefte.

Aardappelen - Het is een middel vroege aardappel die goed te bewaren is, het kooktype van de aardappel is bloemig. De aardappelen liggen in de schuur bij de tuin hoek. Er staat elke week een afgedekte kist klaar waaruit je de aardappelen kunt pakken. Door het oogsten zijn een aantal aardappelen beschadigd, deze kunnen niet lang bewaard worden, dus moeten als eerst op. Ondanks dat er gaten in de aardappelen zitten zijn ze heel lekker. De slechte delen kun je wegsnijden. Neem naar behoefte.

Courgettes - Deze oogst ik alvast en liggen in de schuur in een kratje. Je kan 1 courgette meenemen.

Sperziebonen - De struiksperziebonen zijn klaar. Je kan de bonen van mooi formaat van de plant halen. Neem zoveel je nodig hebt.

Knolselderij - Je kun een knol van mooi formaat oogsten. Je kan 1 knol oogsten.

Tomaatjes - De tomaten oogst ik ook alvast en kun je in de schuur vinden. Je kan 10 tot 12 tomaatjes meenemen.

Pompoenen - zodra de eerste pompoenen klaar zijn kun je die vinden in de schuur. Je kan dan 1 meenemen.

Goudsbloem, komkommerkruid en korenbloem - Dit zijn bloemen die er fantastisch uit zien, maar je kunt ze ook eten en je gerechten er extra mooi mee maken. Pluk dus gerust de bloemen op de eerste twee bedden van de tuin. Goudsbloemen zijn de geel en oranje bloemen. Komkommerkruid zijn de wollige blauwe bloemetjes en de korenbloemen zijn de hogere bloemen die varieren van witroze tot paarsblauw. Je kunt een mooi boeketje plukken.

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Chips van knolselderij


Benodigdheden:
Knolselderij
olie
zeezout

Knolselderij schillen, wassen en droog deppen. Selderij in stukken snijden. Stukken met keukenmachine of met schaaf in heel dunne plakjes snijden. In frituurpan olie verhitten tot ca. 170 ÂșC. Ca 1/4 deel van plakjes knolselderij in ca. 4 minuten krokant frituren. Tijdens frituren plakjes met schuimspaan van elkaar losmaken. Knolselderijchips uit frituurpan nemen en op keukenpapier laten uitlekken. Rest van knolselderij op zelfde manier krokant frituren.Knolselderijchips leggen in schaal en bestrooien met zout.

Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet