Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

De regen van afgelopen week was heel welkom en nodig. Met deze nieuwe gift kunnen de planten er weer even tegen aan. Deze week zijn dezelfde groenten te oogsten als vorige week.

Oogstweek 29

Rode sla, groene sla en eikenbladsla - Doorgeschoten De meeste kroppen sla zijn nu aan het doorschieten. Ze strekken zich uit om zoveel mogelijk zonlicht te krijgen zodat ze bloemen en zaad kunnen maken. Ze staan overal verstopt dus als je één vind oogst hem gerust, ook als er geen vlaggetje bij staan. Je kan een krop oogsten door hem ligt opzij te duwen en bij de grond af te snijden, op die manier kun je hem in zijn geheel oogsten. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Radijs - Er zijn nieuwe radijsjes, ze zijn erg pittig vanwege de zonnige dagen. Het zijn drie verschillende soorten door elkaar. Sommigen zijn nog klein dus zoek een mooi formaat ertussen uit. Je kunt een bosje van 5 tot 6 radijsjes oogsten.

Rucola - Doorgeschoten. Dit betekend dat de rucola bloemen aan het vormen is. Dit kan de smaak een beetje doen veranderen. De bloemen van de rucola zijn ook eetbaar en een mooie versiering van een salade. De bloemstengel is niet heel lekker. Rucola is een pittig blaadje met een nootachtige smaak, heerlijk in de salade of bij de pasta. Je kan de rucola oogsten door een heel bosje vast te pakken en dan 2 centimeter boven de grond af te snijden. Het afgesneden plantje groei weer uit voor een tweede snede. Ook hier hebben de aardvlooien een hapje genomen Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Raapstelen - Doorgeschoten. Raapstelen zijn licht pittige koolblaadjes die lekker zijn als rauwkost of gestoofd. Natuurlijk kun je nog steeds de goede stelen eruit zoeken en eten. Net als de rucola kun je ze oogsten door ze 2 centimeter boven de grond af te snijden. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Knolvenkel - De nieuwe knolvenkel hebben nu een mooi formaat. Ze kunnen dus weer geoogst worden, je mag de grootste er tussen uit oogsten. Je kan een 1 knolvenkel oogsten.

Palmkool - Je kan de onderste bladeren afbreken of afsnijden met een mesje. Laat voldoende jonge bladeren staan zodat de palmkool kan door groeien. Palmkool is een heerlijk koolblad dat vergelijkbaar is met boerenkool alleen veel zoeter en er hoeft geen vorst overheen. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Boerenkool - Net als palmkool kunnen bij boerenkool de onderste bladeren worden geoogst. Door de geoogste bladeren thuis een nacht in de vriezer te leggen worden de bladeren veel lekkerder. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Koolrabi - Geschild kun je de zoete koolrabi rauw eten. Zo kun je het beste van de smaak genieten. Je oogst de koolrabi door hem bij de grond af te snijden. Je kan 2 koolrabi oogsten.

Snijbiet - De buitenste grote bladeren van de snijbiet kunnen worden geoogst. Dit doe je door de bladeren bij de stengel los te snijden van de rest van de plant. Zorg dat van elke plant voldoende jonge bladeren overblijven zodat de plant verder groeit. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Meiraap - Meiraap zijn knolletjes die net wat groter zijn dan radijs, ze zien er fantastisch uit met aan de bovenkant paars en de onderkant wit. Je kan ze gewoon uit de grond trekken. Je kan 4 tot 5 raapjes oogsten

Prei - Het mooie van prei en andere gewassen in de look familie is dat ze op moment eetbaar zijn. Je kan 3 of 4 preien oogsten.

Tuinbonen - De dikke peulen aan de onderkant van de plant kun je als eerst oogsten. Als je de dikke peulen open maakt vind je heerlijke boontjes. Je kan 2 volle handen oogsten.

Witte kool, spitskool en savooie kool - Je kan ze oogsten door ze af te snijden waar de kool begint. De rest van de koolplant mag bij de varkens in worden gegooid. Oogsten naar behoefte. Er is genoeg.

Bloemkool en Broccoli - Bloemkool en broccoli hebben maar een klein moment dat het perfecte kropjes zijn. Ze gaan snel schieten bij warm weer en zijn gevoelig voor vraat. Oogst vooral de grootste kolen. Wanneer de kolen gaan schieten worden ze minder compact en groeien ze meer omhoog en naar buiten. Ze zijn dan nog wel lekker alleen niet zoals je ze gewend bent. Je kan van beide één kool oogsten.

Rode kool - De rode kool is ook al klaar, hier en daar verschijnen de eerste mooie kolen. Ze zijn klaar als ze goed stevig aanvoelen. Je kunt 1 kool oogsten.

Sugarsnaps en peulen - In de hitte van de zon worden de planten al snel geel, dan zijn de peulen vaak al te hard. De gele peulen kunnen we laten zitten en laten drogen voor zaad. De groene peulen kunnen geoogst worden. Je kan van beide oogsten naar behoefte.

Capucijners - De peulen zijn klaar om te oogsten als ze al flink zijn gezwollen. Je eet de erwten in de peul. Je kan 2 handen vol oogsten.

Rode bieten - De meeste bieten hebben nu een mooi formaat bereikt. Zoek de mooie grote bieten er tussen uit, de kleinere bietjes krijgen dan meer ruimte en kunnen nog even door groeien. Je kan een bosje van ongeveer 6 tot 8 bieten oogsten.

Wortel - De worteltjes zijn klaar. Ze kan de grote wortels er tussen uitzoeken door de bovenkant een beetje uit te graven. De wortel met het meeste loof zijn meestal het grootst. Je kunt een bosje van 6 of 7 wortels oogsten.

Dille en koriander - Deze kruiden zijn klaar om te oogsten. Je kan een paar takjes oogsten.

Goudsbloem, komkommerkruid en korenbloem - Dit zijn bloemen die er fantastisch uit zien, maar je kunt ze ook eten en je gerechten er extra mooi mee maken. Pluk dus gerust de bloemen op de eerste twee bedden van de tuin. Goudsbloemen zijn de geel en oranje bloemen. Komkommerkruid zijn de wollige blauwe bloemetjes en de korenbloemen zijn de hogere bloemen die varieren van witroze tot paarsblauw. Je kunt een mooi boeketje plukken.

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Venkelsoep

Ingrediënten
venkelknol
1 prei
1 teen knoflook
3 el traditionele olijfolie
1 liter kraanwater
2 groentebouillontabletten
1 tomaat
½ el citroensap
  1. Snijd de venkel in stukken. Was de prei en snijd in ringen. Halveer en plet de knoflook met een mes. Verhit de olie in een pan. Fruit de venkel, prei en knoflook en stoof op laag vuur ca. 10 min. Voeg het water toe en verkruimel de bouillontabletten erboven. Laat de soep ca. 15 min. zachtjes koken.
  2. Breng ondertussen een steelpan water aan de kook. Kerf de tomaat aan de onderkant kruislings in. Dompel ze kort onder. Neem ze eruit en dompel ze onder in een bakje koud water. Haal daarna het velletje eraf met een mesje of met de hand. Verwijder de zaadjes en snijd in blokjes. Pureer de soep in een keukenmachine of met een staafmixer en zeef de soep boven een pan.
  3. Breng de soep opnieuw aan de kook. Breng op smaak met peper, zout en het citroensap. Schep de tomatenblokjes door de soep. Garneer met venkelgroen. Serveer direct.


Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet