Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,Oops, ik heb de eenden twee dagen los op de tuin gehad om te kijken wat ze dan doen. Ze bleven mooi op de tuin, alleen hebben ze wel de een deel van de sla en andijvie gevonden op de tuin. Dat vonden ze echt heerlijk. Van de sla is niet veel meer over. De andijve is nog wel te oogsten, wel zijn er vieze bladeren door het vertrappen. Waarschijnlijk zullen de kroppen gewoon weer uitlopen met verse bladeren. Tip is wel om de andijvie even extra goed te wassen voor het gegeten wordt.

De suikermais kan vanaf nu geoogst worden, sommige kolven kunnen nog wel even verder rijpen. De mussen hebben de kolven al gevonden en eten ook van de mais.

Net als vorige week is er veel bladgroenten te oogsten, met name de rucola groeit hard en kan flink geoogst worden. Ook zijn er achterin de tuin bij de andijvie ook radijsjes te vinden. Deze kunnen ook naar behoefte geoogst worden.

De courgettes groeien niet zo hard meer en worden ook niet meer heel groot, komende weken zijn er nog een paar.

De uien zijn bijna op, voor iedereen liggen er nog 1 of twee uien in de schuur.

In de schuur liggen:
Aardappelen
Uien
Pompoenen

Oogstweek 41

Suikermais - Je kan zien aan de bruine haren boven aan de kolf of hij rijp is, daarna kun je controleren of de mais al licht geel is als hij nog aan de plant zit door de sluitbladeren opzij te duwen. Zijn de maiskorrels licht geel dan kun je de kolf oogsten. Je kunt 5 of 6 maiskolven oogsten.

pluksla - Er is weer nieuwe sla klaar, hier en daar staat wat. Als je een mooie grote plant ziet kun je de buitenste bladeren oogsten. De sla zal dan doorblijven groeien en nieuwe bladeren maken. Neem zoveel bladeren je nodig hebt.

Eikenbladsla - Helemaal achterin het veld staat een nieuw bed met eikenbladsla, vanwege de droogte van afgelopen weken is de sla vrij snel gaan schieten. Je kan de goede kroppen er tussen uit zoeken.. Je kan een krop oogsten.

Andijvie - Bij de grond afsnijden. Deze staan ook helemaal achterin. Ook 1 krop.

Radijs - Zijn in ondertussen flinke knollen geworden waardoor ze vezelig zijn geworden. Je kan radijs oogsten naar behoefte.

Rucola, bladmosterd en zomerpostelijn - Deze bladgroenten kunnen 1 cm boven de grond worden afgesneden. Het moet nog even doorgroeien maar de eerste paar kunnen al geoogst worden. Je kan twee handjes vol meenemen.

Knolvenkel - Inmiddels al flink doorgeschoten. De knollen zijn nog prima. Je kan een 1 knolvenkel oogsten.

Palmkool - Je kan de onderste bladeren afbreken of afsnijden met een mesje. Laat voldoende jonge bladeren staan zodat de palmkool kan door groeien. Palmkool is een heerlijk koolblad dat vergelijkbaar is met boerenkool alleen veel zoeter en er hoeft geen vorst overheen. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Boerenkool - Net als palmkool kunnen bij boerenkool de onderste bladeren worden geoogst. Door de geoogste bladeren thuis een nacht in de vriezer te leggen worden de bladeren veel lekkerder. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Snijbiet - De buitenste grote bladeren van de snijbiet kunnen worden geoogst. Dit doe je door de bladeren bij de stengel los te snijden van de rest van de plant. Zorg dat van elke plant voldoende jonge bladeren overblijven zodat de plant verder groeit. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Prei - Veel prei zijn zich al aan het strekken en staan op doorschieten, neem vooral zoveel als je wil voor bijvoorbeeld een preiensoep. De ongeopende bloemknoppen die komen als ze gaan schieten kun je ook eten en hebben een lekker pittige preismaak. Neem zoveel je nodig hebt.

Rode kool - De rode kool is ook al klaar, hier en daar verschijnen de eerste mooie kolen. Ze zijn klaar als ze goed stevig aanvoelen. Je kunt 1 kool oogsten.

Rode bieten - De laatste bieten zijn nu op of aangevreten. De nieuwe bieten hebben nog even tijd nodig om te groeien. De meeste bieten hebben nu een mooi formaat bereikt. Zoek de mooie grote bieten er tussen uit, de kleinere bietjes krijgen dan meer ruimte en kunnen nog even door groeien. Je kan een bosje van ongeveer 6 tot 8 bieten oogsten.

Wortel - Er zijn nog enkele worteltjes, de nieuwe wortels hebben nog even de tijd nodig om te groeien. Je kan de grote wortels er tussen uitzoeken door de bovenkant een beetje uit te graven. De wortel met het meeste loof zijn meestal het grootst. Je kunt een bosje van 6 of 7 wortels oogsten.Dille, peterselie, tijm en koriander - Sommige kruiden zijn al op of doorgeschoten. Je kan een paar takjes oogsten.


Aardappelen - Het is een middel vroege aardappel die goed te bewaren is, het kooktype van de aardappel is bloemig. De aardappelen liggen in de schuur bij de tuin hoek. Er staat elke week een afgedekte kist klaar waaruit je de aardappelen kunt pakken. In de loop van de week zijn ook andere aardappelen beschikbaar in de schuur, ik zal navragen wat voor aardappel dit is. Deze aardappelen hebben aan paar vlekjes aardappelschurft. Dit heeft geen invloed op de smaak en eetbaarheid. Je kan de flinkjes en simpelweg af schillen. Neem naar behoefte.

Knolselderij - Je kun een knol van mooi formaat oogsten. Je kan 1 knol oogsten.

Pompoenen - zodra de eerste pompoenen klaar zijn kun je die vinden in de schuur. Je kan dan 1 meenemen.

Goudsbloem, komkommerkruid en korenbloem - Dit zijn bloemen die er fantastisch uit zien, maar je kunt ze ook eten en je gerechten er extra mooi mee maken. Pluk dus gerust de bloemen op de eerste twee bedden van de tuin. Goudsbloemen zijn de geel en oranje bloemen. Komkommerkruid zijn de wollige blauwe bloemetjes en de korenbloemen zijn de hogere bloemen die varieren van witroze tot paarsblauw. Je kunt een mooi boeketje plukken.

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Gevulde pompoen

Ingrediënten

1 pompoen
4 el traditionele olijfolie
2 tenen knoflook
200 g paddenstoelenmelange
1 el verse tijmblaadjes
1 citroen (schoongeboend)
200 g wilde spinazie
2 cm verse gember
¼ tl gemalen kruidnagel
¼ tl gedroogde nootmuskaat

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de pompoen verwijder met een lepel de pitten en draden. Besprenkel de snijvlakken met elk 1 el olie en rooster met de snijkant naar beneden ca. 35 min. in het midden van de oven, tot het vruchtvlees zacht is.
  2. Snijd ondertussen de knoflook fijn en de paddenstoelen grof. Verhit 1 el olie in een hapjespan en bak de paddenstoelen, tijm en de helft van de knoflook 5 min. op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep uit de pan op een bord. Rasp de gele schil van de citroen en pers de helft van de vrucht uit. Verhit de rest van de olie in de hapjespan en roerbak de spinazie met de rest van de knoflook 3 min. op hoog vuur. Neem van het vuur en breng op smaak met 1 el citroensap per pompoen, peper en eventueel zout.
  3. Neem de pompoen uit de oven, schep met een lepel een deel van het vruchtvlees eruit en houd apart. Zet de oven op 180 °C. Laat ca. 2 cm vruchtvlees aan de randen zitten.
  4. Schil en rasp de gember en meng met de kruidnagel, nootmuskaat, het vruchtvlees van de pompoen en het citroenrasp tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bekleed de holtes van de pompoenhelften met ⅔ van de spinazie en duw goed aan. Verdeel achtereenvolgens de paddenstoelen en pompoenpuree in lagen over de spinazie. Dek af met de rest van de spinazie en duw stevig aan. Leg de pompoenhelften naast elkaar en klap in een snelle beweging de snijkanten tegen elkaar aan. Bind vast met keukentouw. Rooster de pompoen nog 15 min. in de oven. Neem uit de oven en laat nog 15 min. staan voordat je hem aansnijdt.
Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet