Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,De varkens zijn vorige week weer verplaatst, ze hebben nu een heerlijk plekje op het pompoenenveld. Alle pompoenen zijn van het veld gehaald en er ligt nu een grote stappel in de schuur.
De eenden zijn nu definitief los op de tuin om de plantenresten en beestjes op te eten en zo de tuin schoon te maken en te houden. Ze zitten voornamelijk verstopt in de wilde randen maar soms kun je ze even tegen komen op de tuin.
Sommige rode bietjes hebben nu al een mooi formaat en anderen moeten nog even doorgroeien. Als je goed zoek kun je al een paar mooie bietjes vinden. De worteltjes laten nog twee weken op zich wachten, het loof staat er in ieder geval prachtig bij.

Graag wil ik ook graag de aandacht voor het volgende wat boer Gijs van de zelfoogsttuin in Haren in zijn nieuwsbrief deelde.

'' Eet je wel eens pompoen, peper, paprika enz?Dan gooi je de zaadjes daarvan waarschijnlijk in de GFT bak.Eigenlijk best zonde, want deze zaden kunnen een heel nieuw leven opbouwen in bijvoorbeeld Cambodja, Ghana, Filipijnen of Mali.Als je de zaden wast, droogt en opstuurt naar 'zaden voor voedsel' bezorgen zij ze aan mensen overal ter wereld die honger lijden. Zo kunnen deze mensen een eigen groententuin, schooltuintje, dorpstuin aanleggen en voorzien in hun eigen voedselbron. ''
Deze mededeling kreeg ik van een klant. Ik vond het een heel leuk idee.Zo kan ik inzamelpunt worden van zaden, die ik dan naar Heerenveen breng.Je kan de zaden in een plastic zakje op de vriezer in de kas leggen, ik verzamel ze dan in een doos en breng het ter zijner tijd naar Friesland.
Voor meer informatie zie de foto hieronder.


Als jullie dus zaden verzamelen op deze manier kunnen jullie deze verzamelen in duidelijk gelabelde zakjes. Jullie kunnen ze op de werkbank van de tuinhoek neerleggen in de doos die ik daarvoor neerzet. Ik zorg dan dat de zaden bij Gijs terecht komen.
zaden voor voedsel

Oogstweek 43

Rucola, bladmosterd - Deze bladgroenten kunnen 1 cm boven de grond worden afgesneden. Het moet nog even doorgroeien maar de eerste paar kunnen al geoogst worden. Je kan twee handjes vol meenemen.

Palmkool - Je kan de onderste bladeren afbreken of afsnijden met een mesje. Laat voldoende jonge bladeren staan zodat de palmkool kan door groeien. Palmkool is een heerlijk koolblad dat vergelijkbaar is met boerenkool alleen veel zoeter en er hoeft geen vorst overheen. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Boerenkool - Er is nu ook rode boerenkool, deze kan ook geoogst worden. Net als palmkool kunnen bij boerenkool de onderste bladeren worden geoogst. Door de geoogste bladeren thuis een nacht in de vriezer te leggen worden de bladeren veel lekkerder. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Snijbiet - De buitenste grote bladeren van de snijbiet kunnen worden geoogst. Dit doe je door de bladeren bij de stengel los te snijden van de rest van de plant. Zorg dat van elke plant voldoende jonge bladeren overblijven zodat de plant verder groeit. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Prei - Veel prei zijn zich al aan het strekken en staan op doorschieten, neem vooral zoveel als je wil voor bijvoorbeeld een preiensoep. De ongeopende bloemknoppen die komen als ze gaan schieten kun je ook eten en hebben een lekker pittige preismaak. Neem zoveel je nodig hebt.

Rode bieten - Zoek de bieten van een mooi formaat er tussen uit, de kleinere bietjes krijgen dan meer ruimte en kunnen nog even door groeien. Je kan een bosje van ongeveer 6 tot 8 bieten oogsten.

Wortel - De nieuwe wortels hebben nog even de tijd nodig om te groeien. Je kan de grote wortels er tussen uitzoeken door de bovenkant een beetje uit te graven. De wortel met het meeste loof zijn meestal het grootst. Je kunt een bosje van 6 of 7 wortels oogsten.

Aardappelen - Het is een middel vroege aardappel die goed te bewaren is, het kooktype van de aardappel is bloemig. De aardappelen liggen in de schuur bij de tuin hoek. Er staat elke week een afgedekte kist klaar waaruit je de aardappelen kunt pakken. In de loop van de week zijn ook andere aardappelen beschikbaar in de schuur, ik zal navragen wat voor aardappel dit is. Deze aardappelen hebben aan paar vlekjes aardappelschurft. Dit heeft geen invloed op de smaak en eetbaarheid. Je kan de flinkjes en simpelweg af schillen. Neem naar behoefte.

Knolselderij - Je kun een knol van mooi formaat oogsten. Je kan 1 knol oogsten.

Pompoenen - zodra de eerste pompoenen klaar zijn kun je die vinden in de schuur. Je kan dan 1 meenemen.

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Gezonde pompoenmuffins met pecannoten

Ingrediënten

 • 400 gram pompoenblokjes (bij verschillende supermarkten kun je deze kant-en-klaar kopen, anders kun je een pompoen van ca. 500 gram gebruiken die je zelf in blokjes snijdt)
 • 200 gram speltmeel
 • 100 gram speltbloem
 • 1.5 eetlepel speculaaskruiden
 • 2 theelepels bakpoeder
 • flinke snuf zout
 • 2 eieren
 • 250 ml (plantaardige) melk
 • 5 eetlepels honing
 • flinke hand pecannoten

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
 2. Doe de pompoenblokjes in een pan met kokend water en kook in ca. 10 minuten gaar. Gebruik je geen kant-en-klare blokjes, snijd de pompoen dan eerst in kleine blokjes.
 3. Meng ondertussen de meel, bloem, speculaaskruiden, het bakpoeder en het zout door elkaar in een beslagkom.
 4. Klop in een aparte kleinere kom de eieren los en meng met de melk en honing. Meng door het droge mengsel.
 5. Hak de pecannoten fijn.
 6. Giet de pompoenblokjes af en pureer fijn met een staafmixer.
 7. Meng de pompoenpuree en de pecannoten tenslotte door het beslag.
 8. Vul een muffintray met papieren muffinvormpjes en verdeel het beslag hierover. Waarschijnlijk heb je een vorm van 6 of 12 en moet je de muffins dus in meerdere delen bakken.
 9. Zet in de oven en bak de muffins in ca. 25 – 30 minuten gaar (als een satéprikker er schoon uitkomt zijn ze goed).
Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet