Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,De bieten op het eerste veldje zijn nu op, op het eerste bed naast de varkens staan ook bieten. Twee verschillende Chiogga biet en de gewone rode biet. De chiogga biet is een witte biet met een mooi ringen patroon aan de binnenkant.

Er is weer nieuwe rucola, bladmosterd en zomerpostelijn. Deze kunnen worden afgesneden zodat het weer opnieuw aangroeid.

In de schuur liggen:
Aardappelen
Uien
Sjalotten
Courgettes
Tomaatjes (zodra ze klaar zijn)
Pompoenen (zodra ze klaar zijn)
Komkommer (zodra ze klaar zijn)

Oogstweek 36

pluksla - Er is weer nieuwe sla klaar, hier en daar staat wat. Als je een mooie grote plant ziet kun je de buitenste bladeren oogsten. De sla zal dan doorblijven groeien en nieuwe bladeren maken. Neem zoveel bladeren je nodig hebt.

Eikenbladsla - Helemaal achterin het veld staat een nieuw bed met eikenbladsla. Je kan een krop oogsten.

Andijvie - Deze staan ook helemaal achterin. Ook 1 krop.

Rucola, bladmosterd en zomerpostelijn - Deze bladgroenten kunnen 1 cm boven de grond worden afgesneden. Het moet nog even doorgroeien maar de eerste paar kunnen al geoogst worden. Je kan twee handjes vol meenemen.

Knolvenkel - Inmiddels al flink doorgeschoten. De knollen zijn nog prima. Je kan een 1 knolvenkel oogsten.

Palmkool - Je kan de onderste bladeren afbreken of afsnijden met een mesje. Laat voldoende jonge bladeren staan zodat de palmkool kan door groeien. Palmkool is een heerlijk koolblad dat vergelijkbaar is met boerenkool alleen veel zoeter en er hoeft geen vorst overheen. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Boerenkool - Net als palmkool kunnen bij boerenkool de onderste bladeren worden geoogst. Door de geoogste bladeren thuis een nacht in de vriezer te leggen worden de bladeren veel lekkerder. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.


Snijbiet - De buitenste grote bladeren van de snijbiet kunnen worden geoogst. Dit doe je door de bladeren bij de stengel los te snijden van de rest van de plant. Zorg dat van elke plant voldoende jonge bladeren overblijven zodat de plant verder groeit. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Prei - Veel prei zijn zich al aan het strekken en staan op doorschieten, neem vooral zoveel als je wil voor bijvoorbeeld een preiensoep. De ongeopende bloemknoppen die komen als ze gaan schieten kun je ook eten en hebben een lekker pittige preismaak. Neem zoveel je nodig hebt.

Witte kool, spitskool en savooie kool - Deze meeste kolen zijn nu niet zo mooi meer, hier en daar wat vraat van insecten en meneer de haas. Je kan ze oogsten door ze af te snijden waar de kool begint. De resten van de koolplant mag bij de varkens in worden gegooid. Als je graag kolen wil inmaken neem dan gerust een paar mee. Oogsten naar behoefte. Er is genoeg.

Rode kool - De rode kool is ook al klaar, hier en daar verschijnen de eerste mooie kolen. Ze zijn klaar als ze goed stevig aanvoelen. Je kunt 1 kool oogsten.

Rode bieten - De meeste bieten hebben nu een mooi formaat bereikt. Zoek de mooie grote bieten er tussen uit, de kleinere bietjes krijgen dan meer ruimte en kunnen nog even door groeien. Je kan een bosje van ongeveer 6 tot 8 bieten oogsten.

Wortel - De worteltjes zijn klaar. Ze kan de grote wortels er tussen uitzoeken door de bovenkant een beetje uit te graven. De wortel met het meeste loof zijn meestal het grootst. Je kunt een bosje van 6 of 7 wortels oogsten.

Schorseneren - Ze zijn bijna op. Je oogst de wortel door hem voorzichtig recht omhoog uit de grond te trekken. Je kun 3 of 4 wortels oogsten

Dille, peterselie, tijm en koriander - Deze kruiden zijn klaar om te oogsten. Je kan een paar takjes oogsten.

Bosui - De bosuien worden vaak over het hoofd gezien, ze staan naast de knolvenkel. Inmiddels hebben aantal al een flinke bol ontwikkeld, ook dan is hij prima te eten. Je kan 4 of 5 uitjes oogsten.

Witte en rode uien en sjalotten - De rode en witte uien en de sjalotten liggen te drogen in de schuur. Ze liggen een beetje in de weg, als je ze zelf thuis wil drogen neem dan gerust een aantal mee. Neem naar behoefte.

Aardappelen - Het is een middel vroege aardappel die goed te bewaren is, het kooktype van de aardappel is bloemig. De aardappelen liggen in de schuur bij de tuin hoek. Er staat elke week een afgedekte kist klaar waaruit je de aardappelen kunt pakken. In de loop van de week zijn ook andere aardappelen beschikbaar in de schuur, ik zal navragen wat voor aardappel dit is. Deze aardappelen hebben aan paar vlekjes aardappelschurft. Dit heeft geen invloed op de smaak en eetbaarheid. Je kan de flinkjes en simpelweg af schillen. Neem naar behoefte.

Courgettes - Deze oogst ik alvast en liggen in de schuur in een kratje. Je kan 1 courgette meenemen.

Sperziebonen - De struiksperziebonen zijn klaar. De sperziebonen worden snel te groot, dit is het moment om ze te oogsten. Als je wil invriezen neem dan gerust, er is meer dan genoeg. Neem zoveel je nodig hebt.

Knolselderij - Je kun een knol van mooi formaat oogsten. Je kan 1 knol oogsten.

Tomaatjes - De struiktomaten die op landbouwplastic groeien zijn gevoelig voor schimmels vanwege het water dat er op blijft staan. De tomaten moeten dus even goed gewassen worden voor ze gegeten worden. Als er tomaten klaar zijn zal ik ze in de schuur leggen. Je mag ook zelf een kijkje nemen bij de tomaten al is dat wel even zoeken naar rijpe. Je kan 10 tot 12 tomaatjes meenemen.

Pompoenen - zodra de eerste pompoenen klaar zijn kun je die vinden in de schuur. Je kan dan 1 meenemen.

Goudsbloem, komkommerkruid en korenbloem - Dit zijn bloemen die er fantastisch uit zien, maar je kunt ze ook eten en je gerechten er extra mooi mee maken. Pluk dus gerust de bloemen op de eerste twee bedden van de tuin. Goudsbloemen zijn de geel en oranje bloemen. Komkommerkruid zijn de wollige blauwe bloemetjes en de korenbloemen zijn de hogere bloemen die varieren van witroze tot paarsblauw. Je kunt een mooi boeketje plukken.

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Groenten uit de oven

Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 220C. Leg de diverse groenten in de braadslede of ovenschaal. Bijvoorbeeld courgette, bietjes, pompoen, wortel en aardappelen Meng de olijfolie met de knoflook, peper, zout en Italiaanse kruiden en sprenkel het oliemengsel over de groenten.

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de diverse groenten in de braadslede of ovenschaal.
  2. Meng de olijfolie met de knoflook, peper, zout en Italiaanse kruiden en sprenkel het oliemengsel over de groenten.
  3. Zet het gerecht in het midden van de oven en rooster de groenten in 15-20 minuten gaar. Voeg de tomaten er de laatste 10 minuten aan toe. Serveer er boerenbruinbrood bij.
Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet