Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06
Beste oogstgenoten,

Het tuinseizoen loopt ten einde en de voorbereiding voor het nieuwe seizoen beginnen alweer. Terwijl het op de tuin stil staat gaan de activiteiten gewoon door.

Afsluiting van het seizoen 24 januari

Om het seizoen op een mooie manier af te sluiten en daarbij ruimte te geven wat er voor volgend seizoen in het verschiet ligt. Als je voor volgend seizoen graag iets wil zien op de tuin wat je dit seizoen hebt gemist is dit ook het perfecte moment.

We beginnen met een lekkere winterse kost en waarna we het uitgebreid kunnen hebben over het nieuwe seizoen. Het is ook het moment om je voor het volgende seizoen op te geven. Heb je vrienden of kennis die ook interesse hebben in de tuin en misschien lid willen worden, neem ze dan vooral mee.

Vanwege het eten willen we graag weten hoeveel mensen er zullen zijn, daarom graag een mailtje met hoeveel personen je komt naar info@zelfoogsttuin-tenboer.nl

Mocht je niet bij de afsluiten kunnen zijn dan kun je mij ook treffen tijdens een van de andere activiteiten hieronder en kunnen we het alsnog hebben over aflopen seizoen en de toekomst.

Datum: vrijdag 24 januari
Tijd: 18.00 tot ongeveer 21.00
Plaats: Wereldhuiskamer

Mexicaans eetcafe met bingo 11 januari

Op 11 januari is er eetcafe in de wereldhuiskamer. Er wordt mexicaans eten geserveerd. Na het eten is er een bingo met een bijzondere wending. Iedereen heeft na de drukke decembermaand weer allemaal cadeaus verzamelen sommige uitermate nuttig en andere niet zo. Voor de bingo kun je een voor jou niet zo nuttig cadeau meenemen en wellicht iemand anders er heel blij mee maken. Zo komt elk cadeau toch nog op de goede plek.

Kom je naar het eetcafe, geef je dan op door een mailtje te sturen naar: staatjevrij@gmail.com

Datum: zaterdag 11 januari
Tijd: 18.00
Plaats: Wereldhuiskamer
Kosten: Op donatiebasis

Nieuwjaarsborrel van Cooperatie Woldwijk 15 januari

Ook is er op 14 januari de nieuwjaarborrel van Cooperatie Woldwijk. Iedereen is uitgenodigd om een drankje te drinken ter ere van de jaarwisseling. Er zullen ook hapjes zijn voor bij het drankje.

Datum: woensdag 15 januari
Tijd: 16.30 - 19.00
Plaats: wereldhuiskamer

De varkens

De varkens hebben weer een nieuwe plek op de tuin gekregen. Ze maken nu een nieuw stuk tuin klaar waar volgend seizoen een tunnelkas kan staan. Ze hebben dit jaar geweldig hun best gedaan en een mooie opgeruimde en opgeploegde tuin achtergelaten.

De intentie was om de varkens te houden voor de gezelligheid en hun functie op de tuin. De realiteit is echter anders, de varkens doen zo goed hun werk dat ze binnen een mum van tijd de hele tuin onderste boven hebben. Dit is voor het eerste seizoen fantastisch maar de volgende seizoenen willen we graag werken met permanente bedden deze hoeven na de eerste aanleg niet meer gekeerd te worden. De varkens zullen dus volgend seizoen niet meer op de tuin kunnen waar er bedden zijn.

Ook is het stukje tuin zoals jullie waarschijnlijk wel weten ook erg nat. Dit is ook niet ideaal voor de varkens.

Op dit moment bekijken we alle opties van het zoeken naar een andere plek tot de slacht voor het vlees. Dus ken je iemand die wellicht interesse heeft in de varkens of een stukje grond wil laten omwroeten dan horen we dat graag.

Eveneens wil ik graag inventariseren of er belangstelling is in varkensvlees van onze varkens.Het is een mooie manier om een extra dienst de bieden voor de leden van de zelfoogsttuin. Als je interesse hebt kun je een mailtje sturen door te reageren op de oogstbrief.


Oogstweek 52

Palmkool - Je kan de onderste bladeren afbreken of afsnijden met een mesje. Laat voldoende jonge bladeren staan zodat de palmkool kan door groeien. Palmkool is een heerlijk koolblad dat vergelijkbaar is met boerenkool alleen veel zoeter en er hoeft geen vorst overheen. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Boerenkool - Er is nu ook rode boerenkool, deze kan ook geoogst worden. Net als palmkool kunnen bij boerenkool de onderste bladeren worden geoogst. Door de geoogste bladeren thuis een nacht in de vriezer te leggen worden de bladeren veel lekkerder. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.

Snijbiet - De buitenste grote bladeren van de snijbiet kunnen worden geoogst. Dit doe je door de bladeren bij de stengel los te snijden van de rest van de plant. Zorg dat van elke plant voldoende jonge bladeren overblijven zodat de plant verder groeit. Oogsten naar behoefte, neem zoveel je nodig hebt.Wortel - De worteltjes worden niet meer zo groot,Je kan de grote wortels er tussen uitzoeken door de bovenkant een beetje uit te graven. De wortel met het meeste loof zijn meestal het grootst. Je kunt een bosje van 6 of 7 wortels oogsten.

Aardappelen - Het is een middel vroege aardappel die goed te bewaren is, het kooktype van de aardappel is bloemig. De aardappelen liggen in de schuur bij de tuin hoek. Er staat elke week een afgedekte kist klaar waaruit je de aardappelen kunt pakken. In de loop van de week zijn ook andere aardappelen beschikbaar in de schuur, ik zal navragen wat voor aardappel dit is. Deze aardappelen hebben aan paar vlekjes aardappelschurft. Dit heeft geen invloed op de smaak en eetbaarheid. Je kan de flinkjes en simpelweg af schillen. Neem naar behoefte.

Knolselderij - Je kun een knol van mooi formaat oogsten. Je kan 1 knol oogsten.

Pompoenen - zodra de eerste pompoenen klaar zijn kun je die vinden in de schuur. Neem naar behoefte.

Korte uitleg

Een korte uitleg van hoe het werkt. Hieronder zie je een lijst met groenten die deze week geoogst kunnen worden. Ook staat er hoe je ze het beste kan oogsten en eventuele bijzonderheden.

Je kan de groenten op de tuin vinden door naar de vlaggetjes te zoeken. De vlaggen geven aan waar de groenten staan die geoogst kunnen worden. Het is handig om zelf een mesje en een oogstmand of iets dergelijks mee te nemen.

Je kan oogsten wanneer het jou uit komt. Op maandag en vrijdag ben ik overdag op de tuin voor extra informatie, gezelligheid en hulp bij het oogsten.

Pompoencurry

Ingrediƫnten

  • 400 gr pompoenblokjes
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 paprika
  • 1 tl kerrie
  • snufje komijn
  • 150 ml bouillon
  • 100 ml kookroom/kokosmelk

Bereidingswijze

Snijd de ui, tomaat en paprika in stukjes en snijd de knoflook fijn. Giet een scheutje olie in een pan en bak het uitje met de paprika, knoflook en kerriepoeder ongeveer 2-3 minuten.

Voeg daarna de tomatenblokjes, de pompoenblokjes, bouillon, kookroom, snufje komijn en een snufje zwarte peper toe. Laat het geheel nu ongeveer 15-20 minuten pruttelen totdat de pompoen zacht is.

Serveer de pittige pompoencurry met rijst of naanbrood.Eet smakelijk!

Veel en plezier met het oogsten en tot op de tuin!

Hartelijke groet van het tuinteam.
MailPoet