Schermafbeelding 2017-11-27 om 21.42.06

Beste Oogstgenoten,

Velen van jullie hebben we afgelopen zaterdag weer mogen ontmoeten bij het openingsfeest van seizoen 2018. We kijken terug op een geslaagde avond met bekende en nieuwe gezichten en een topscore van maar liefst 60 gebakken pizza's! Met zo'n 50 bezoekers was de opkomst zeer goed en kwamen we op een gemiddelde van meer dan 1 pizza per persoon, onze complimenten!

Hoe gaat het op de tuin?

We waren blij met jullie reacties over hoe de tuin er bij ligt, dat maakt het vele zwoegen meer dan waard. Inmiddels is er meer dan 50.000 kilo compost de tuin op gereden en met kruiwagentjes verspreid over de bedden, afgewisseld met paadjes van houtsnippers.

In veel vakken kunnen we de plantjes al zien opkomen en onder de grond gebeurt er ook een hoop. Zo zijn de aardappels gepoot en hebben we rode bieten, wortels en pastinaak gezaaid. Ook hebben we weer de bijzondere chioggiabieten gezaaid, een favoriet van vele leden vorig jaar. Zie de foto onderaan dit bericht voor een impressie.

Het gaat dus best goed, echter hebben we afgelopen week te maken gehad met veel regen en lagere temperaturen waardoor de groei toch wel is afgeremd na het prachtige weer van de weken daarvoor. Daar komt bovenop dat er afgelopen nacht een enorme bak regen is gevallen - in sommige delen van het land is er zelfs in een aantal uur meer regen gevallen dan dat er gemideld in de hele maand april valt. April doet wat het wil.

De tuin is heel erg nat geworden en sommige paden zijn compleet weggespoeld. Het voorjaar is sowieso laat op gang gekomen. Dit betekent dat er voorlopig nog niet geoogst kan worden.

We bewegen mee met het ritme van de natuur en beoefenen ons geduld. Zodra er zicht is op oogst laten we het natuurlijk weten.

Mooi weer op komst

Gelukkig is er vanaf woensdag mooi weer op komst en voorspellen ze een langere tijd van relatieve droogte. Dat is goed voor onze tuin. We hebben een grote verzameling plantjes klaar staan die we dan in de volle grond gaan zetten. Zoals bloemkolen, brocolli, rode kool en koolraap. Echter zijn dit wel gewassen die nog een behoorlijk tijd moeten groeien. Maar de verschillende soorten sla zullen sneller op ons bordje belanden zoals de hertshoorn weegbree. Een aromatische sla met een nootachtige smaak. Kende je die al?

Subsidie

Deze week is voor ons een spannende week. We horen namelijk van de NAM of ze een bijdrage willen doen aan de realisatie van een houten wandelpad over de tuin én ook de provincie komt met een delegatie inspecteren om te kijken of ze het wandelpad subsidiewaardig vinden. Het wandelpad wordt rolstoelvriendelijk zodat ook onze buren een rondje over de tuin kunnen maken en langs het pad komen verschillende plantenbakken van waaruit geplukt kan worden zoals aardbeitjes of verse munt voor in de thee.

We hopen elkaar gauw weer op de tuin te ontmoeten en we houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen! Kom gerust langs om te kijken hoe het er allemaal bij staat.

Groetjes van de Tuinders


chioggia-biet-748
De chioggia biet zorgt gegarandeerd voor een feest op tafel met haar decoratieve uiterlijk een lichtzoete smaak.